Idealne do przechowywania żywności. Dzięki nim pozbędziesz się moli spożywczych

Mole spożywcze to bolączka wielu z nas. Istnieje jednak prosty sposób, aby się ich pozbyć. Wystarczy odpowiednie przechowywanie żywności i voil?. Uporczywy problem znika raz na zawsze.

Pojemniki na żywność to niezbędnik, który powinien znaleźć się w naszej kuchni. Dzięki nim zakupiona przez nas żywność dłużej zachowa świeżość. Są one również niezbędne, w wypadku, gdy chcemy podzielić się z kimś jedzeniem. Sprawdź, jak wygląda oferta producentów.

Dostosowane do potrzeb

Przed zakupem pojemników na żywność należy określić, jakie mamy w stosunku do nich wymagania. Czy mają służyć przechowywaniu suchych składników, czy mają pomieścić w sobie świeżo przygotowane, niekiedy gorące potrawy? Czy mogą być bezpieczne podgrzane w mikrofali lub piekarniku? Podpowiadamy, co wybrać. 

Na rynku istnieje szeroka oferta pojemników do przechowywania żywności. Dzielą się one ze względu na tworzywo, z jakich je wykonano. Pojemniki mogą być plastikowe, szklane lub porcelanowe. Istnieją również pojemniki metalowe, gliniane i ceramiczne. 

Warto mieć jednak na uwadze, że w pojemnikach metalowych nie powinno się przechowywać produktów kwaśnych. Dzieje się tak ze względu na reakcje chemiczne, które mogą zajść w takim opakowaniu. Nadają się jednak idealnie do przechowywania, np. herbaty czy pieczywa. Dużym atutem jest ich wytrzymałość.

Dzięki pojemnikom widać, co znajduje się w lodówceDzięki pojemnikom widać, co znajduje się w lodówce fot. Shutterstock

Plastikowe pojemniki

Na rynku istnieje szeroki wybór pojemników z tworzywa sztucznego. Są wygodne, lekkie i szczelne. Idealne do przewiezienia żywności, np. do szkoły czy pracy. Warto jednak zwrócić uwagę, że opakowania dostosowane do przewożenia jedzenia są oznaczone specjalną ikonką widelca i kieliszka na opakowaniu czy też metce.

Spośród pojemników tego typu wyróżniają się te zrobione z silikonu. Można w nich przechowywać żywność nie tylko w lodówce, ale i w zamrażarce. Ponadto dużym atutem pojemników silikonowych jest fakt, że można je podgrzewać zarówno w piekarniku, jak i odgrzewać w mikrofalówce.

Producenci oferują szeroki wybór pojemników na żywność z tworzyw sztucznych. Ważne, aby były dostosowane do naszych wymagań. Wysokie, wąskie pojemniki są idealnie do przechowywania suchej żywności w kuchennych szufladach. Z kolei te niższe i szersze jak ulał będą pasować do wnętrza naszych lodówek.

Warto dopasować pojemniki do swoich potrzebWarto dopasować pojemniki do swoich potrzeb fot. Ceneo

Pojemniki ze szkła i porcelany 

Inną opcją jest zakup pojemników wytworzonych ze szkła i porcelany. Dużym plusem pojemników tego typu jest fakt, że nie wchodzą w niepożądane reakcje z żadnym typem żywności. Z powodzeniem można w nich przechowywać resztki domowych obiadów czy pożywne lunche lub drugie śniadania.

Warto mieć jednak na uwadze, że pojemniki tego typu mogą się rozbić. Z tego względu warto trzymać je przede wszystkim w domu. Do przewozu żywności lepiej posłużą pojemniki plastikowe. W szklanych pojemnikach z powodzeniem można przechowywać produkty sypkie, przede wszystkim przyprawy. Dzieje się tak ze względu na hermetyczne właściwości opakowań tego typu.

Warto zakupić pojemniki o różnych wymiarachWarto zakupić pojemniki o różnych wymiarach fot. Shutterstock

Szklane, plastikowe czy porcelanowe - warto mieć pojemniki do przechowywania żywności w swoim domu. Dzięki nim jedzenie dłużej pozostanie świeże. Szczelne opakowania pomogą również w rozwiązaniu problemów z dokuczliwymi molami spożywczymi. Nie mówiąc o tym, że szuflada wypełniona po brzegi jedzeniem w estetycznych pojemnikach wygląda apetycznie i usprawnia gotowanie. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA