Garnki - żeliwne czy stalowe? Jak wybrać idealne wyposażenie do swojej kuchni?

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez garnków. To w nich przygotowujemy makarony, zupy i warzywa. Jak wybrać garnek idealny do swojej kuchni? Podpowiadamy, prezentując szeroki wybór garnków dostępnych na rynku.

Wśród produktów oferowanych przez producentów można zaobserwować niezwykłą różnorodność. Na rynku są dostępne zarówno garnki żeliwne, emaliowe, jak i stalowe. Różnią się między sobą nie tylko wyglądem i rozmiarem, ale i przeznaczeniem oraz typem kuchenki, na którym można z nich korzystać. Przed dokonaniem zakupu warto odpowiedzieć sobie na pytanie, który garnek będzie dostosowany do naszych potrzeb.

Garnki żeliwne

Wyposażenie kuchenne wykonane z żeliwa to inwestycja na lata. Chociaż garnki te cechują się większą ceną, warto je wybrać ze względu na liczne zalety. Po pierwsze – dłużej utrzymują ciepło. Garnki żeliwne sprawią, że nasze potrawy pozostaną gorące przez dłuższy czas.

Oprócz tego warto zwrócić uwagę na fakt, iż garnki tego typu są niezwykle wytrzymałe. Wykonano z wysokowęglowych stóp żelaza i węgla, co sprawa, że można zapiekać je w piekarniku. Są wytrzymałe i mocne, są również odporne na wszelkiego rodzaju zarysowania. Warto zwrócić uwagę, że solidne garnki żeliwne będą cechowały się większą wagą.

O wyposażenie tego typu należy dbać. Dlatego po każdym użyciu rekomenduje się, aby konserwować naczynia olejem i wycierać je do sucha. Zakup żeliwnych garnków to inwestycja na lata. Ich wytrzymała konstrukcja sprawi, że posłużą nam przez długi czas.

Zakup żeliwnego garnka to inwestycja na lataZakup żeliwnego garnka to inwestycja na lata fot. Shutterstock

Garnki ze stali nierdzewnej

Najbardziej popularnym typem garnków są te wykonane ze stali nierdzewnej. Z tego materiału tworzy się wyposażenie przeznaczone do różnorakich zadań. Gotowanie zupy, szparagów, na parze… W szerokiej ofercie garnków ze stali nierdzewnej każdy znajdzie coś dla siebie.

Garnki tego typu są solidne i wytrzymałe, ważą również mniej o garnków żeliwnych. Ich konstrukcja sprawia, że są odporne na uszkodzenia mechaniczne i wgniecenia. Najczęściej wykonane są ze stali chromowo-niklowej, która nie oddziałuje na większość użytkowników. Wyjątkiem są osoby uczulone na nikiel, które powinny wybrać inny typ garnków do gotowania.

Innymi zaletami garnków ze stali nierdzewnej jest to, że bardzo łatwo się je czyści. Jedzenie nie przywiera do spodu, a produkty te są odporne na działanie wysokich temperatur. Co więcej, większość garnków ze stali nierdzewnej można z powodzeniem umyć w zmywarce.

Dobrym rozwiązaniem jest zakup zestawu garnkówDobrym rozwiązaniem jest zakup zestawu garnków fot. Shutterstock

Do zadań specjalnych

Warto mieć na uwadze fakt, że garnki różnią się od siebie przeznaczeniem. Nie wszystkie służą do gotowania zup. Niektóre z nich są skonstruowane w taki sposób, aby wygodnie przyrządzić w nich szparagi. Takie garnki są wyższe i węższe od tradycyjnych odpowiedników.

Innym typem garnków są rondle. To niewielkie produkty wyposażone w wygodną rączkę. Służą przede wszystkim do wytapiania masła, przygotowania sosów i podgrzewaniu mleka. Warto mieć na uwadze również fakt, że istnieją specjalne garnki do podgrzewania produktów mlecznych.

Kolejną ciekawą kategorią są garnki do gotowania na parze. Można w nich przyrządzić ryby, warzywa, kluski… ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Takie garnki zbudowane są z kilku poziomów, ponadto wyposażono je w sito. Wlewasz wodę na spód, nastawiasz kuchenkę i gotowe. Co więcej w garnkach składających się z wielu poziomów możesz gotować wiele produktów na raz.

Tradycyjne garnki służą do przygotowywania zupTradycyjne garnki służą do przygotowywania zup fot. Shutterstock

Garnek to wyposażenie kuchni, które posłuży ci przez długie lata. Warto zastanowić się, jakie produkty będą dopasowane do naszych potrzeb. Amatorom potraw zapiekanych polecamy garnki żeliwne. Z kolei garnki ze stali nierdzewnej to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. W szerokiej ofercie producentów każdy znajdzie coś dostosowanego do swoich potrzeb.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.