Elektryczny podgrzewacz żywności - ciepły posiłek zawsze pod ręką

Każdego dnia powinniśmy spożywać choć jeden ciepły posiłek. Poprawia to nasze samopoczucie. Nie zawsze jednak mamy możliwość podgrzania potrawy w kuchence mikrofalowej, w takiej sytuacji sprawdzi się lunchbox z elektrycznym podgrzewaczem żywności. Zaprosiłeś gości i martwisz się, że danie ostygnie, nim wszyscy się zjawią i usiadą przy stole? Pomyśl o podgrzewaczu stołowym.

Dlaczego warto jeść ciepłe posiłki?

Spożywanie ciepłych posiłków ma istotne znaczenie dla ludzkiego zdrowia. Dietetycy zgodnie potwierdzają, że mają one pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Szczególnie ważne jest ich spożywanie w ciepłej postaci w sezonie jesienno-zimowym.

Warto dodać, że ciepłe potrawy zdecydowanie efektywniej poddają się procesom trawienia, dostarczają energii cieplnej, a także wspomagają organizm w utrzymywaniu stałej temperatury ciała. Temperatura posiłku ma znaczący wpływ na smak potraw i poczucie sytości. Ciepłe posiłki lepiej smakują i bogate są w tłuszcz, pobudzają też żołądek do wydzielania soków trawiennych. Najlepiej spożywać posiłki o temperaturze pokojowej.

Podgrzewacz żywności - jakie ma zadanie i zalety?

Posiłki najlepiej smakują od razu po przygotowaniu i właśnie wtedy najlepiej je spożywać. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Spodziewając się gości, dbamy, by przygotować wszystko chwilę wcześniej, a goście nie musieli czekać. Podgrzewanie potraw w kuchence mikrofalowej ma wielu przeciwników, dlatego warto tego uniknąć. Dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w specjalny podgrzewacz do żywności. Najczęściej spotykamy je w lokalach gastronomicznych, jednak w sklepach dostępne są także mniejsze modele do użytku domowego.

Zadaniem podgrzewacza żywności jest stałe utrzymanie określonej temperatury jedzenia, które jest podane i stoi na stole już od kilkudziesięciu minut. Porcje mięs, ryby, a także bigos czy ziemniaki mają okazje by cały czas odpowiednio ciepłe. Spotykane są elektryczne podgrzewacze żywności, które do działania wymagają zasilania z gniazdka elektrycznego. Alternatywą są podgrzewacze, szklane naczynia z umieszczonymi pod nim świeczkami.

Podgrzewacz potrawPodgrzewacz potraw Fot. shutterstock

Podgrzewacz stołowy

Podgrzewacz do potraw umożliwia zachowanie stałej temperatury przyrządzanego dania przez długi czas. Ogromnym atutem jest fakt, że danie na pewno się nie wysuszy, nie przypali, nie zmieni swojego smaku, ani zapachu. Zapraszając gości nie musi się martwić i biegać do kuchni. Ciepły posiłek zjedzą nawet domownicy, którzy się spóźnią na obiad lub ci, którzy zdecydują się na dokładkę. Najlepiej sprawdzi się podgrzewacz ze stali nierdzewnej, który doskonale rozprowadzają ciepło i utrzymuje jednakową temperaturę w każdym miejscu, dania nie trzeba mieszać.

W sklepach dostępne są 3 rodzaje podgrzewaczy. Pierwszym z nich jest elektryczny - sprawdzi się zarówno w pomieszczeniu, jak i w ogrodzie. Mamy możliwość precyzyjnego ustawienia temperatury i zachowanie nad nią pełnej kontroli, w razie potrzeby można ja regulować. Model na płynne paliwo (żel lub pastę) sprawdzi się w pomieszczeniach zamkniętych. Pod naczyniem umieszczone są puszki z zapalonym paliwem, które ogrzewają potrawę, są bezpieczne, bez toksyn. Wyróżniamy także podgrzewacze indukcyjne - wydajne i oszczędne, którymi nie da się poparzyć, ponieważ nie mają płomienia.

Lunchbox elektryczny

Zabierasz do pracy, na uczelnię lub w podróż wcześniej przygotowany w domu posiłek? Cenisz sobie pewne podchodzenie żywności i samodzielne przygotowanie? Zastanawiasz się jak podgrzać danie, a możesz nie mieć dostępu do mikrofalówki? Z pomocą przychodzi elektryczny podgrzewacz żywności typu lunchbox. Ten model posiada wyjmowane pojemniki, które przystosowane są do mycia w zmywarce. Umożliwia podgrzewanie potraw do temperatury 60 stopni Celsjusza w ciągu 20 minut, dzięki elementom grzewczym PTC. Szczelne zamknięcie pomoże utrzymać temperaturę posiłku. Gadżet zasilany jest sieciowo z gniazda 230V.

Lunchbox z podgrzewaczem żywnościLunchbox z podgrzewaczem żywności Fot. ceneo

Copyright © Agora SA