Aby oceniæ zaloguj siê lub zarejestrujX
Makaron to podstawowy sk³adnik dañ kuchni w³oskiej!
Makaron ma wielu mi³o¶ników na ca³ym ¶wiecie. Uwielbiamy spaghetti, tagiatelle czy pene. Wykorzystujemy go tak¿e do przygotowywania dañ kuchni polskiej. Stanowi on sk³adnik szybkiego, prostego, pysznego i po¿ywnego obiadu.
W sklepach znajdziemy szeroki wybór makaronów, ró¿nych producentów i rodzajów, jednak zdecydowanie najlepiej smakuje makaron przygotowany w domu. Choæ jego przygotowania zajmuje sporo czasu, efekt jest tego warty. Pamiêtaj, ¿e najlepiej smakuje on przygotowany na ¶wie¿o, zdecydowanie lepiej ³±czy siê wtedy z sosami i staje siê bardziej kremowy. Domowy makaron jest sprê¿ysty, miêkko-twardy, ale przede wszystkim pozbawiony konserwantów i zdrowszy.
Maszynka do makaronu
Chcesz przygotowywaæ domowy makaron? Niezbêdna oka¿e siê maszynka do makaronu. Kluski domowej roboty s± pyszne i zdrowe, jednak czas ich przygotowania mo¿e skutecznie odstraszyæ, dlatego warto zaopatrzyæ siê w pomocnika w postaci porz±dnego sprzêtu.
Najpopularniejsze s± maszynki rêczne. Cenione s± za prost± obs³ugê, zajmuj± ma³o miejsca, dlatego nie stanowi± problemu w przechowywaniu. Maszynka wygl±da nieco jak maglownica - ma r±czkê oraz miejsce, do którego wk³adamy wcze¶niej przygotowane ciasto. Dobieramy odpowiedni± nak³adkê z wzorem makaronu. Uchwyt umo¿liwia krêcenie, powinni¶my wykonywaæ je zgodnie z ruchem wskazówek zegara i w ten w³a¶nie sposób uzyskujemy domowe kluski. Dostêpne s± tak¿e maszynki do makaronu elektryczne, które pozwol± na szybsze przygotowanie wiêkszej ilo¶ci klusek. Wybieraj±c sprzêt warto zwróciæ uwagê na jako¶æ jego wykonania - odradzamy modele plastikowe, z kolei polecamy te ze stali nierdzewnej, które s± zdecydowanie trwalsze i solidniejsze.
Maszynka do makaronu Fot. shutterstock
Suszarka do makaronu
Przygotowany makaron mo¿emy od razu ugotowaæ, po uprzednim wysuszeniu lub schowaæ do lodówki, obsypany wcze¶niej m±k± - tak przygotowany mo¿e staæ w lodówce 3 dni. Je¶li chcesz domowy makaron zamroziæ, jest to równie¿ dobry pomys³. Pamiêtaj, ¿e w zamra¿arce ciasto mo¿e przebywaæ do 2 miesiêcy.
Jak suszyæ makaron? Przyda siê suszarka do makaronu. Polecamy modele z 16 ramionami, na którym mo¿na zawiesiæ nawet do 2 kilogramów ciasta, dziêki czemu suszony makaron nie zajmuje zbyt du¿o miejsca na kuchennym blacie. Na suszarce ³atwiej te¿ ci±æ krótsze pasma makaronu.
Suszarka do makaronu Fot. shutterstock
Garnek do gotowania makaronu
Garnek do gotowania makaronu zdecydowanie u³atwi przygotowywanie obiadu dla ca³ej rodziny. Przyda siê on szczególnie, gdy domownicy s± mi³o¶nikami w³oskiej kuchni.
Jaki powinien byæ? Najlepiej sprawdz± siê wysokie garnki, wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Warto, by garnek by³ g³êboki i mia³ grube dno. Gotowanie u³atwi nieprzywieraj±ca pow³oka oraz funkcja równomiernego rozprowadzania ciep³a po ca³ym naczyniu. Mi³o¶nikom spaghetti polecamy specjalne garnki do gotowania tego makaronu, które wyposa¿one s± w metalowe sitko na makaron. Dobrym wyborem s± garnki ze szklan± pokrywk±, które umo¿liwiaj± kontrolowanie procesu gotowania. Koniecznie zwróæ uwagê na uchwyty garnka - nie powinny one siê nagrzewaæ, dziêki temu unikniesz poparzeñ.
Garnek do makaronu Fot. shutterstock