Świeżo zmielone, aromatyczne przyprawy - przegląd młynków

Młynek do przypraw to gadżet, który coraz częściej gości w naszych domach. Choć kiedyś kojarzono go przede wszystkim z restauracjami, dziś można go spotkać praktycznie wszędzie. Istnieje wiele modeli młynków, które dzielą się przede wszystkim na ręczne i elektryczne. Podpowiadamy, jakie są między nimi różnice.

Świeżo zmielone przyprawy znacznie różnią się od tych uprzednio przygotowanych. Wie o tym każdy, kto posiada w domu moździerz. Nie wszystkie przyprawy wygodne jest jednak w nim rozdrabniać, mowa przede wszystkim o pieprzu i soli. W tym momencie przydaje się młynek, który jest dostępny na rynku w wielu opcjach i kolorach.

Młynek manualny

Młynek to gadżet, który powinien wpasować się w estetykę kuchniMłynek to gadżet, który powinien wpasować się w estetykę kuchni fot. Shutterstock

Pierwszym typem młynka jest ten niezasilany na baterie. Tradycyjny wygląd kusi zapewne miłośników kuchni zarówno w stylu retro, jak i nowoczesnym. Dzięki temu, że rynek jest ręczny istnieje możliwość precyzyjnego zmielenia ziaren. Warto wiedzieć, że im wolniej mielimy przyprawy, tym więcej smaku i aromatu zachowują.

Młynki tego typu dostępne są w rozmaitych kolorach i kształtach. Charakteryzują się niższą ceną od nowoczesnych modeli zasilanych na baterie. Ich minusem jest fakt, że do zmielenia przypraw należy użyć niewielkiego nakładu siły. Co więcej, warto wybrać model, który posiada regulację grubości mielenia. Dzięki temu będziemy mieli większą kontrolę nad naszymi przyprawami.

Młynek elektryczny

Młynek manualny w stylu retroMłynek manualny w stylu retro fot. Shutterstock

Innym typem młynka są te elektryczne. Mielą one szybko i precyzyjnie, jednak proces mielenia przebiega szybciej, przez co przyprawy tracą nieco aromatu. Niemniej nie wymagają one użycia siły od użytkowników, poza tym prawie każdy model dostępny na rynku dostępny jest z opcją regulacji grubości mielenia.

Dużym minusem młynków tego typu jest ich cena, która jest wyższa od młynków klasycznych. Warto jednak wybrać młynek elektryczny, zwłaszcza, jeśli nasze wnętrze urządzone jest w stylu nowoczesnym. Należy mieć jednak na uwadze, że baterie młynku mogą się wyczerpać. Dzięki odpowiednim bateryjnym zapasom nie zaskoczy nas niemiła niespodzianka.

Inne młynki

Istnieją również młynki do chilli, gałki muszkatołowej i ziółIstnieją również młynki do chilli, gałki muszkatołowej i ziół fot. Shutterstock

Warto mieć na uwadze, że oferta młynków nie ogranicza się wyłącznie do tych, które mielą sól i pieprz. W ofercie producentów znajdzie się okazja dla każdego amatora kuchni.

Tym, którzy nie wyobrażają sobie kuchni bez ziół polecamy młynek do ich mielenia. Miłośnikom pikantnym smaków polecamy młynek do mielenia chilli. Absolutnym must have wielu sosów i makaronów jest świeża gałka muszkatołowa, dlatego polecamy również młynek przeznaczony do jej mielenia.

Warto mieć w domu młynek, ponieważ świeżo zmielone przyprawy smakują zupełnie inaczej. Nie bez powodu w eleganckim restauracjach można poprosić o świeżo zmielony pieprz. Warto mieć na uwadze, jaki rodzaj młynka chcemy wybrać – elektryczny czy manualny? Nie bez znaczenia jest również jego wygląd. W szerokiej ofercie producentów każdy znajdzie coś dostosowanego do swoich potrzeb.

Copyright © Agora SA