Wybieramy garnek do gotowania na parze. Z tym produktem przygotujesz zdrowe posiłki

W dzisiejszych czasach świadomość zdrowego stylu życia jest niezwykle wysoka. Więcej ćwiczymy, ale również co raz lepiej radzimy sobie z dobieraniem zdrowych, lekkostrawnych i pełnowartościowych posiłków. W ich przygotowaniu pomoże garnek do gotowania na parze. Przedstawiamy nasze top 18.

Gotowanie na parze.Gotowanie na parze. Fot. Shutterstock

Garnek do gotowania na parze przyda się wszystkim, którym zależy na zdrowym przygotowywaniu posiłków. Nie wymaga użycia tłuszczu, co pozwala przygotować niskokaloryczne i lekkostrawne posiłki. Jaki będzie najlepszy - tradycyjny, a może nowoczesny? 

Czy rożni się nowoczesny garnek do gotowania na parze od standardowego modelu? 

Nowoczesny garnek do gotowania na parze posiada funkcje bezpieczeństwa, które pozwalają na wyjęcie warzyw czy mięsa dopiero po tym, jak ciśnienie wewnątrz garnka wyrówna się z tym panującym w otoczeniu. Tego nie mają standardowe modele. Ponadto często wyposażony jest w szklaną pokrywę, która pozwala obserwować gotujące się produkty. 

Przygotowywanie posiłków w standardowych garnkach powoduje też gromadzenie się pary czy oleju na kuchence, okapie czy ścianie. To potem wymaga dodatkowego mycia zabrudzonej powierzchni. Natomiast gotując w szybkowarze pozbywamy się tego problemu. Ponadto dużą zaletą garnka do gotowania na parze jest jego rozmiar. Powinien być wysoki i pojemny, to zapewni kilkuskładnikowe przygotowywanie dań w krótszym czasie. 

Garnek do gotowania owoców morza na parze.Garnek do gotowania owoców morza na parze. Fot. Shutterstock

W ofercie producentów są zarówno jednopoziomowe garnki do gotowania na parze, jak też większe. Wybór najlepszego będzie zależał od indywidulanych preferencji i wielkości rodziny, dla której przygotowuje się obiad. My polecamy zakup co najmniej dwupoziomowego garnka do gotowania na parze. 

Dlaczego jeszcze warto mieć garnek do gotowania na parze?

Przygotowywanie posiłków w garnku na parze odbywa się w krótszym czasie niż w standardowych modelach (nawet o 70 %, dzięki bardzo wysokiej temperaturze - około 120 stopni). Produkty nie tracą też cennych składników odżywczych (nie dochodzi do kontaktu z wodą, która podczas gotowania wytrąca cenne minerały i witaminy), barwy, ani smaku. Potrawy zyskują też intensywny aromat. W garnku do gotowania na parze warto przyrządzać mięso, ryby, ryż, kasze, a także warzywa. 

Jak korzystać z wielopoziomowego garnka do gotowania na parze? 

Do dolnego pojemnika warto wkładać mięso czy ryby, powyżej - ryż czy kaszę, a na samej górze - warzywa. Taki układ pozwoli na przygotowanie całego obiadu, a gotowanie stanie się o wiele bardziej energooszczędne. Poszczególnych produktów nie trzeba będzie gotować na kilku różnych palnikach. 

Świetnym wyborem będą co najmniej trzypoziomowe garnki do gotowania na parze. 

Do przyrządzania drobnych dań przydaje się też jednopoziomowy garnek do gotowania na parze. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA