Niezbędnik domowego pizzera - te akcesoria to hit

Nie ma chyba osoby, która by nie lubiła pizzy. To danie rodem z Neapolu podbiło cały świat. Pizza jest szeroko dostępna w wielu restauracjach, ale lubimy przyrządzać ją także w domu. Podpowiadamy, czego z pizzowego asortymentu nie może zabraknąć w naszej kuchni.

Pizza to danie, które ma szerokie grono fanów na całym świecie. Nieważne, czy mowa o klasycznej włoskiej pizzy czy jej amerykańskiej odmianie, jest ona wszechobecna w menu wielu restauracji. Lubimy ją także przyrządzać w domu, ale do tego należy się uprzednio odpowiednio przygotować.

Kamień do pizzyKamień do pizzy fot. Shutterstock

Kamienie do pizzy - dlaczego warto je mieć?

Warto przygotowywać pizzę na kamieniu z wielu praktycznych względów. Przede wszystkim te gadżet pochłania wilgoć, co sprawia, że nasza pizza zawsze się dobrze dopiecze. Poza tym równomiernie rozprowadza ciepło, sprawiając, że spód naszego wypieku zawsze będzie chrupki.

Kamienie sprawdzają się szczególnie dobrze się w przypadku pizzy w stylu włoskim, którą cechuje cienki spód.

Kamień do pizzyKamień do pizzy fot. Shutterstock

Typy kamieni do pizzy

Najbardziej popularnym wyborem jest szamotowy kamień do pizzy. Dzięki wykonaniu z mielonej krzemionki z dodatek kruszyw (takich jak szamot) kamień bardzo dobrze utrzymuje temperaturę i równomiernie ją rozprowadza. Taki materiał cechuje się również odpornością na pęknięcia. Kamienie wytworzone z tego typu materiałów odznaczają się także wysoką porowatością. Są wprost idealne dla amatorów pizzy na cienkim cieście.

Znacznie cięższą opcją jest wybór kamienia granitowego, który zapewnia równomierne rozłożenie ciepła i jego równomierne utrzymanie. W przeciwieństwie do szamotowego kamienia, te zrobione z granitu są niezwykle śliskie. Z tego względu nadają się idealnie jako podstawa do wyrabiania i wałkowania ciasta. Kamień tego typu nada się idealnie dla amatorów pizzy na grubym cieście.

Kamienie ceramiczne są dobre dla początkujących domowych pizzerów. Niestety cechują się najmniejszą wytrzymałością i przy wysokich temperaturach mogą pęknąć. Ich dużym plusem jest niska cena. Co więcej, błyskawicznie się nagrzewa.

Nóż do pizzyNóż do pizzy fot. Shutterstock

Ciekawostki o pizzy

Choć potrawy złożone z placków wypiekanych w piecu są znane od starożytności, popularność pizzy przypada dopiero na XVII wiek. To wtedy na ulicach Neapolu zaczęły powstawać lokale gastronomiczne serwujące ten przysmak. Ich popularność była na tyle wielka, że postanowił je odwiedzić ówczesny król, Ferdynand II Burbon.

Co więcej, w roku 1889 jeden pizzerman, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy nowe rodzaje pizzy. Najbardziej przypadła jej do gustu pizza z mozzarellą, na której trzy składniki odpowiadały kolorowi włoskiej flagi. Tak narodziła się popularna do dziś pizza Margerita!

Pizza to danie, które warto przyrządzić w domu. Pod warunkiem, że wcześniej odpowiednio się do tego przygotujemy. Zakup dogodnego kamienia do pizzy to niemal gwarantowany sukces! Oprócz tego warto zaopatrzyć się w noże specjalnie przeznaczone do krojenia tej potrawy. Pozostało nam już tylko zakupić drożdże, mąkę i sól i wyczarować z tych prostych składników niezwykle smaczny placek. Bon apettit!

Więcej o:
Copyright © Agora SA