Niezastąpione narzędzie w każdej kuchni - nóż szefa kuchni.

W głównej mierze od jakości noża zależy, czy czas spędzony na szykowaniu posiłków będzie przyjemnością, czy przykrą koniecznością. Dlatego szukając swojego idealnego noża kuchennego, należy zwrócić uwagę na kilka detali.

Czy wiesz, jak wybrać idealny nóż szefa kuchni? Nóż to najważniejsze narzędzie gotującego, chcemy pomóc ci wybrać taki, który ułatwi pracę każdego dnia.

Nóż szefa kuchni Edge Fiskars
Nóż szefa kuchni Edge Fiskars fot. Ceneo

Nóż szefa kuchni, to najbardziej uniwersalny z noży, ma szerokie ostrze, które służy nie tylko do porcjowania, siekania czy szatkowania, lecz również rozgniatania i przenoszenia składników. 

Dobry nóż kuchenny powinien być przedłużeniem ręki kucharza, musi być wygodny i odpowiednio wyważony. 

Czy nóż szefa kuchni jest drogi?

Drogie modele, idealnie wyważone wymagają również specjalnej obsługi. Należy o nie codziennie dbać, wycierać do sucha, olejować i odpowiednio ostrzyć na mokro, na kamieniu. Nie są to również noże, które można myć w zmywarce. 

Nóż szefa - Masahiro
Nóż szefa - Masahiro fot. Ceneo

Tańsze modele mogą dobrze wyglądać, ale cięcie nimi jest o wiele trudniejsze niż porządnym hartowanym nożem wykonanym z odpowiednich, wysokiej jakości materiałów. 

Japońskie noże
Japońskie noże fot. Ceneo

Wybierając nóż szefa kuchni, nie zawsze musimy kierować się ceną, szczególnie jeśli głównie odgrzewamy posiłki. Ale jeśli lubimy gotować i doceniamy narzędzia, które ułatwiają pracę, warto poszukać noża dobrej jakości i w zachęcającej cenie. 

Noże firm takich jak Gerlach czy Fiskars mogą okazać się wystarczające do amatorskiego użytku w kuchni.

Na co zwracać uwagę, szukając noża?

W pierwszej kolejności powinniśmy spojrzeć na twardość ostrza - porządne ostrze wyróżnia się twardością powyżej 50 HRC (skala twardości). 

Najczęściej spotykamy modele noży wykonanych ze stali nierdzewnej. Taki nóż posłuży ci przez długi czas i będzie odporny na większość uszkodzeń. Dodatkowo przy zakupie spójrzmy, czy producent pokrył nóż warstwą ochronną, która wydłuży jego żywotność. 

W ostatnich latach popularnością cieszą się również noże ceramiczne, wykonane z dwutlenku cyrkonu i węglika cyrkonu. Zachowują one ostrość przez bardzo długi czas i nie korodują, jednak są kruche i bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. 

Jak dbać o noże kuchenne?

Dzięki odpowiednim zabiegom i pielęgnacji nasz nóż kuchenny będzie służyć przez wiele lat. 

- Należy myć noże od razu po użyciu oraz wycierać do sucha miękką szmatką.

- Nie należy odkładać noża ostrzem w dół.

- Nie myje się noży w zmywarce.

- Nóż służy do krojenia, nie do łupania lub otwierania puszek.

- Nie należy kroić nożem zamrożonej żywności.

- Nie należy dopuścić do stępienia noża (aby podtrzymywać ostrość, należy używać kamienia o drobnej granulacji).

kamień o drobnej granulacji do ostrzenia noży
kamień o drobnej granulacji do ostrzenia noży fot. Shutterstock
Więcej o: