Czy wiesz, jak wybrać idealny nóż szefa kuchni? Nóż to najważniejsze narzędzie gotującego, chcemy pomóc ci wybrać taki, który ułatwi pracę każdego dnia.
Nóż szefa kuchni, to najbardziej uniwersalny z noży, ma szerokie ostrze, które służy nie tylko do porcjowania, siekania czy szatkowania, lecz również rozgniatania i przenoszenia składników.
Dobry nóż kuchenny powinien być przedłużeniem ręki kucharza, musi być wygodny i odpowiednio wyważony.
Drogie modele, idealnie wyważone wymagają również specjalnej obsługi. Należy o nie codziennie dbać, wycierać do sucha, olejować i odpowiednio ostrzyć na mokro, na kamieniu. Nie są to również noże, które można myć w zmywarce.
Tańsze modele mogą dobrze wyglądać, ale cięcie nimi jest o wiele trudniejsze niż porządnym hartowanym nożem wykonanym z odpowiednich, wysokiej jakości materiałów.
Wybierając nóż szefa kuchni, nie zawsze musimy kierować się ceną, szczególnie jeśli głównie odgrzewamy posiłki. Ale jeśli lubimy gotować i doceniamy narzędzia, które ułatwiają pracę, warto poszukać noża dobrej jakości i w zachęcającej cenie.
Noże firm takich jak Gerlach czy Fiskars mogą okazać się wystarczające do amatorskiego użytku w kuchni.
W pierwszej kolejności powinniśmy spojrzeć na twardość ostrza - porządne ostrze wyróżnia się twardością powyżej 50 HRC (skala twardości).
Najczęściej spotykamy modele noży wykonanych ze stali nierdzewnej. Taki nóż posłuży ci przez długi czas i będzie odporny na większość uszkodzeń. Dodatkowo przy zakupie spójrzmy, czy producent pokrył nóż warstwą ochronną, która wydłuży jego żywotność.
W ostatnich latach popularnością cieszą się również noże ceramiczne, wykonane z dwutlenku cyrkonu i węglika cyrkonu. Zachowują one ostrość przez bardzo długi czas i nie korodują, jednak są kruche i bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne.
Dzięki odpowiednim zabiegom i pielęgnacji nasz nóż kuchenny będzie służyć przez wiele lat.
- Należy myć noże od razu po użyciu oraz wycierać do sucha miękką szmatką.
- Nie należy odkładać noża ostrzem w dół.
- Nie myje się noży w zmywarce.
- Nóż służy do krojenia, nie do łupania lub otwierania puszek.
- Nie należy kroić nożem zamrożonej żywności.
- Nie należy dopuścić do stępienia noża (aby podtrzymywać ostrość, należy używać kamienia o drobnej granulacji).