Pojemniki na śniadanie i lunch to dobre rozwiązanie w każdej podróży. Do odpowiedniego pudełka możemy włożyć kanapki, warzywa, drobne przekąski a nawet zupę czy jogurty.
Lekkie lunchboxy mogą być jedno lub dwukomorowe, szczelne (do przenoszenia np zupy), a także mogą mieć opcję podgrzewania posiłków.
Jakie pojemniki najlepiej wybrać na wakacyjne wojaże?
Lunchbox MonBento fot Ceneo
Gdy szukacie pudełka, które sprawdzi się do drobnych przekąsek zwróćcie uwagę na pojemniki z przegródkami. W tym wypadku ważne jest aby przegródki w pudełku stykały się idealnie z pokrywką, tak aby drobne przekąski nie mieszały się między sobą.
Gdy planujemy dłuższe wyprawy i zależy nam by spakować więcej jedzenia, możemy pomyśleć o lunchboxach dwupoziomowych. Są to najczęściej pojemniki inspirowane azjatyckimi pojemnikami bento. Na rynku znaleźć można pojemniki, które spinane są między sobą za pomocą gumki lub klipsów, które spinają poziomy ze sobą. Wybierając takie pojemniki zwróćmy uwagę czy mają uszczelkę pod pokrywkami, by ustrzec się przed przykrymi wypadkami w trasie.
Na co jeszcze zwracać uwagę kupując Lunchbox?
Lunchbox dwupoziomowy fot. Ceneo
Szukając odpowiedniego pudełka na jedzenie, gdy wiemy, że w podróży będziemy mogli skorzystać z prądu, możemy zastanowić się nad elektrycznymi lunchboxami, które służą do podgrzewania wcześniej ugotowanych posiłków.
Przykładem może być Lunchbox N'oveen o pojemności 1 L, który podgrzewa nasz posiłek już w 10 minut. Pojemnik ten posiada ceramiczną powłokę i szczelną pokrywę, a dodatkowo możemy kupić go z torbą do kompletu.
N'oveen oferuje nam również tańszą opcję, nawet poniżej 50 zł, czyli Lunchboxy LB320, po podłączeniu do gniazda 230V, możemy zjeść w podróży ciepły posiłek. W pojemnikach tych zastosowano stal nierdzewną INOX, która zapewnia bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością. Dodatkowo wewnętrzne pojemniki można zmywać w zmywarce, dzięki czemu łatwo utrzymasz ich czystość.
W odpowiednim pojemniku z łatwością przetransportujemy: owoce i warzywa (np w formie sałatek), bakalie, jogurty, zupy i wszystkiego rodzaju dania jednogarnkowe.