Z tym urządzeniem zachowasz smaki lata i jesieni przez cały rok!

Być może zima jest teraz odległa, ale już latem warto się do niej przygotowywać. To idealny czas na zakup warzyw i owoców, z których zrobimy przepyszne przetwory. Koncentraty pomidorowe, dżemy, kiszone i konserwowe ogórki i wiele innych czeka na zrobienie! Warto oprócz tego zaopatrzyć się w suszarkę do owoców i grzybów, aby przygotować suszone produkty, z których będziemy się mogli cieszyć przez cały rok.

Ludzie od dawien dawna mają kilka sposobów na konserwowanie żywności. Suszenie to jeden z nich, jest to metoda niezwykle popularna i niezawodna. Suszyć można naprawdę wiele rzeczy, zaczynając od owoców i grzybów, poprzez zioła, a na mięsie skończywszy. W dzisiejszych czasach jedzenie w sklepach jest pełne konserwantów i niepotrzebnej chemii. Suszenie żywności to fajny sposób na naturalne, zdrowe składniki w naszej kuchni przez cały rok! 

Suszarka do owoców i grzybów - jak działa? 

Suszona żywnośćSuszona żywność fot. Pixabay


Suszarka do żywności jest urządzeniem wielofunkcyjnym. Z jednej strony możemy w niej wysuszyć owoce i grzyby, z drugiej możemy w niech zakonserwować warzywa, zaś z kolejnej możemy wysuszyć zioła. Wszystkie te rodzaje żywności można uszyć za pomocą takiego samego małego sprzętu AGD. Nieco w inny sposób suszy się mięsa, jednak ten tekst skupi się na suszarkach do owoców i grzybów.  

Gdy wybieramy suszarkę do owoców do naszej kuchni, warto zwrócić uwagę na następujące parametry: moc urządzenia, czas suszenia oraz liczba dostępnych tac. Warto dostosować suszarkę do naszych potrzeb, jeśli zamierzamy suszyć wiele produktów to należy kupić urządzenie o większej ilości i większej liczbie tac. Jeśli jednak będziemy suszyć jedynie okazyjnie, wystarczy urządzenie z niskiej półki cenowej.  

Jak działa suszarka do owoców i warzyw? Niegdyś żywność suszyło się na słońcu, na sznurku lub w piekarniku. Dzisiaj, za sprawą technologii, używamy w tym celu suszarek do żywności. Są to niezwykle kompaktowe i praktyczne urządzenia, składające się z systemu grzewczo-wentylacyjnego. Ułożono na nim kilka płaskich sit, czyli tacki, na których suszymy grzyby, zioła, warzywa i owoce. Na samej górze urządzenia znajduje się szczelna pokrywa. Po podłączeniu urządzenia do prądu grzałka rozpocznie proces podwyższenia temperatury powietrza. Następnie wentylator znajdujący się w podstawie suszarki wypycha ciepłe powietrze do góry, co sprawia, że w całej suszarce występuję porównywalna temperatura. Taki obieg powietrza jest niezwykle ważny w przypadku suszenia.  

Jaka suszarka do owoców 

Sklepowe półki uginają się od nadmiaru możliwości. Jednak jak wybrać suszarkę idealną? Polecamy zakup suszarki do owoców nie tylko pasjonatom zbierania grzybów, ale i zwolennikom zdrowego odżywiania. Takie domowe suszone owoce są o wiele zdrowsze od sklepowych odpowiedników. Przede wszystkim są one pozbawione dodatkowych, niepotrzebnych cukrów. Niemniej, na rynku występuje wiele modeli suszarek do owoców i grzybów. Co cechuje suszarkę do żywności idealną? 

Pierwszym aspektem, na który warto zwrócić uwagę jest moc urządzenia. To bardzo istotny parametr, bowiem od niego zależy szybkość nagrzewania urządzenia oraz efektywność jego suszenia. Bardzo ważne jest to, aby suszarka nie miała mocy mniejszej niż dwieście wattów. Taka niedostateczna moc sprawi, że dobre i skuteczne wysuszenie żywności stanie się niemożliwe. Z kolei zbyt wysoka moc grzewcza, na przykład powyżej pięciuset wattów przesuszy żywność z wierzchu, nie pozwalając przeschnąć jej w środku. Takie owoce i grzyby będą miękkie i wilgotne w środku, a suche jedynie na zewnątrz. Dlatego odpowiedź na pytanie – jaka moc suszarki do owoców i grzybów jest rekomendowana – brzmi: nie zbyt duża, ale też niezbyt mała. 

Kolejnym równie istotnym aspektem, na który warto zwrócić uwagę podczas zakupu, jest średnica sit i ich ilość. W ten sposób mierzy się pojemność suszarki i taka adnotacja (o ilości i wielkości sit) będzie widniała na opakowaniu urządzenia. Jeżeli zamierzamy często korzystać z naszej suszarki, warto wybrać modele z większą ilością sit. Pozwala to wysuszyć więcej produktów za jednym zamachem. Przykładowo - optymalnym wyborem będzie suszarka do owoców i grzybów wyposażona w pięć sit o średnicy dwudziestu pięciu centymetrów. Warto podkreślić fakt, że niektórzy producenci decydują się na zastosowanie w suszarkach sit obrotowych. Dzięki nim żywność cały czas się obraca, a ruch sprawia, że jest równomiernie ususzona.  

Suszona żywnośćSuszona żywność fot. Pixabay


Nie warto lekceważyć kolejnego aspektu dotyczącego sit, mianowicie ich wysokości. Na wyższych sitach będziemy mogli układać większe produkty. Optymalna wysokość, jaką powinny cechować się przeciętne sita wynosi od trzech do czterech centymetrów. 

Oprócz tego warto również zwrócić uwagę na dodatkowe funkcje, jakimi charakteryzują się niektóre modele suszarek. Niektóre z nich oferują możliwość regulacji prędkości przepływu ciepłego powietrza. Dla delikatnych produktów, takich jak zioła można ustawić mniejszy nawiew. A bardziej wymagającą żywność, na przykład warzywa można potraktować ostrzejszym napływem powietrza. Warto również zaopatrzyć się w model wyposażony w termostat, dzięki któremu możemy samodzielnie ustawić temperaturę, w jakiej mają suszyć się owoce, grzyby i inna żywność. Ważne jest również bezpieczeństwo, dlatego niektóre modele zaopatrzono w specjalnie czujniki temperatury, które zabezpieczają urządzenie przed przegrzaniem. Jeśli istnieje takie ryzyko, odłączają one urządzenie od prądu. Niemniej istotnym czynnikiem jest to, ile suszarka zużywa energii. Warto mieć na uwadze, że będzie podłączona do prądu przez kilka godzin. Dlatego warto zainwestować w model energooszczędny.  

Suszarka do owoców opinie 

Suszone owoceSuszone owoce fot. Pixabay


Suszarka do owoców i grzybów to wielofunkcyjne urządzenie, które cieszy się dużą popularnością pośród użytkowników. Opinie na jej temat są przeważne pozytywne, choć wszystko zależy od modelu, który wybierzemy. Najważniejsze to dostosować suszarkę do naszych potrzeb i opisanych powyżej wytycznych. Dzięki temu będziesz miał pewność, że dokonasz dobrego zakupu? 

Suszarka do owoców co suszyć 

Tak jak to zostało powiedziane, suszarka do żywności to urządzenie wielofunkcyjne. Można w nim suszyć zarówno owoce, jak i warzywa. Nie zapominajmy również o suszeniu ziół. Jeżeli chodzi o konkretne produkty spożywcze, jakie można suszyć w urządzeniach tego typu można pośród nich nadmienić jabłka, buraki i koperek. Po uprzednim przygotowaniu w suszarkach do owoców można wysuszyć prawie wszystko.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.