Lato to dla wielu z nas pora spotkań z przyjaciółmi i letnich przyjęć. Ten wakacyjny odpoczynek kojarzy nam się z grillowaniem i przygotowywaniem przetworów, które pozwolą nam zachować smak lata na jesienne i zimowe miesiące. Pyszne obiady prosto z grilla, oprócz smaku zapewniają nam również zdrowszą alternatywę. Gdy nie możemy pozwolić sobie na tradycyjne grille dobrym rozwiązaniem jest grill elektryczny lub patelnie grillowe. Dzięki temu smaki lata zostaną z nami również po sezonie wakacyjnym.
Grill elektryczny to wygoda i wiele możliwości wykorzystania go do przyrządzania beztłuszczowo potrwa. By postawić taki grill nie potrzebujesz ogrodu, ani nawet tarasu i możesz postawić go nawet w kuchni. na rynku obecnie znaleźć możecie kilkadziesiąt różnych modeli grilli elektrycznych, które różnią się od siebie nie tylko formą, ale również możliwościami.
Jakie zalety wyróżniają grill elektryczny?
Po pierwsze brak dymu - grillowanie odbywa się bez ognia, więc bez problemu możemy używać go nawet we wnętrzu mieszkania.
Grill elektryczny jest również bardzo prostym w obsłudze urządzeniem, gdzie tak na prawdę wystarczy jedynie go włączyć i zadać żądaną temperaturę.
Kolejną zaletą są aspekty zdrowotne, ponieważ potrawy przygotowywane są bez dodatku tłuszczu, w przeciwieństwie do smażenia na patelni.
Wśród wielu modeli na rynku z pewnością możemy wybierać te urządzenia, które są bardzo łatwe do mycia i czyszczenia. Dzięki czemu oszczędzimy czas potrzebny na sprzątanie, tak by cieszyć się wspólnymi chwilami z rodziną i przyjaciółmi.
Lato to również okres świeżych warzyw i owoców, które właśnie w sezonie są najsmaczniejsze oraz najtańsze. Jest to dobry moment, by przygotować przetwory na zimę.
W każdej kuchni powinny znaleźć się podstawowe akcesoria i sprzęty do przygotowywania przetworów. Domowe dżemy lub soki zachwycają pysznym smakiem i z pewnością mogą być zdrowsze od tych, które znajdziemy w sklepach (oczywiście zależnie od tego jak je przygotujemy).
Najczęściej przygotowujemy przetwory owocowe, w końcu to słodkiego smaku lata najbardziej brakuje nam zimą. Soczyste, słodkie truskawki, kwaśny agrest i porzeczki, aromatyczne śliwki, przerabiamy na dżemy, powidła i soki, które odpowiednio przygotowane i zamknięte wytrzymają długie miesiące.
By przygotować przetwory z warzyw i owoców przydatny może okazać się wolnowar.
Wolnowar, czyli tak zwany slow cooker, to urządzenie, które pozwala na powolne gotowanie i podgrzewanie żywności, dzięki czemu nie musimy doglądać i mieszać gotowanych warzyw lub owoców.
Wolnowar podgrzewa żywność do temperatury 80 stopni, i może ją utrzymywać nawet do 20 godzin, pozwalając na wolne gotowanie dżemów lub powideł.
W procesie przygotowywania przetworów na zimę mogą nam przydać się również dodatkowe akcesoria, takie jak szatkownice, czy zgrzewarki