Letnie gotowanie i grillowanie - najlepsze gadżety

Lato to czas świeżych warzyw i owoców, ale to też czas przyjęć i spotkań z przyjaciółmi. Jak wiadomo najlepiej spotkać się przy pysznym i zdrowym jedzeniu!

Lato to dla wielu z nas pora spotkań z przyjaciółmi i letnich przyjęć. Ten wakacyjny odpoczynek kojarzy nam się z grillowaniem i przygotowywaniem przetworów, które pozwolą nam zachować smak lata na jesienne i zimowe miesiące. Pyszne obiady prosto z grilla, oprócz smaku zapewniają nam również zdrowszą alternatywę. Gdy nie możemy pozwolić sobie na tradycyjne grille dobrym rozwiązaniem jest grill elektryczny lub patelnie grillowe. Dzięki temu smaki lata zostaną z nami również po sezonie wakacyjnym. 

warzywa, ryby i mięsa przygotowywane na grillu mogą być zdrowsze
warzywa, ryby i mięsa przygotowywane na grillu mogą być zdrowsze fot. Pexels

Grill elektryczny to wygoda i wiele możliwości wykorzystania go do przyrządzania beztłuszczowo potrwa. By postawić taki grill nie potrzebujesz ogrodu, ani nawet tarasu i możesz postawić go nawet w kuchni. na rynku obecnie znaleźć możecie kilkadziesiąt różnych modeli grilli elektrycznych, które różnią się od siebie nie tylko formą, ale również możliwościami.

Jakie zalety wyróżniają grill elektryczny?

Po pierwsze brak dymu - grillowanie odbywa się bez ognia, więc bez problemu możemy używać go nawet we wnętrzu mieszkania. 

Grill elektryczny jest również bardzo prostym w obsłudze urządzeniem, gdzie tak na prawdę wystarczy jedynie go włączyć i zadać żądaną temperaturę.

Kolejną zaletą są aspekty zdrowotne, ponieważ potrawy przygotowywane są bez dodatku tłuszczu, w przeciwieństwie do smażenia na patelni. 

Wśród wielu modeli na rynku z pewnością możemy wybierać te urządzenia, które są bardzo łatwe do mycia i czyszczenia. Dzięki czemu oszczędzimy czas potrzebny na sprzątanie, tak by cieszyć się wspólnymi chwilami z rodziną i przyjaciółmi. 

Lato to również okres świeżych warzyw i owoców, które właśnie w sezonie są najsmaczniejsze oraz najtańsze. Jest to dobry moment, by przygotować przetwory na zimę. 

W każdej kuchni powinny znaleźć się podstawowe akcesoria i sprzęty do przygotowywania przetworów. Domowe dżemy lub soki zachwycają pysznym smakiem i z pewnością mogą być zdrowsze od tych, które znajdziemy w sklepach (oczywiście zależnie od tego jak je przygotujemy). 

Najczęściej przygotowujemy przetwory owocowe, w końcu to słodkiego smaku lata najbardziej brakuje nam zimą. Soczyste, słodkie truskawki, kwaśny agrest i porzeczki, aromatyczne śliwki, przerabiamy na dżemy, powidła i soki, które odpowiednio przygotowane i zamknięte wytrzymają długie miesiące. 

Owocowe przetwory
Owocowe przetwory fot. Pexels

By przygotować przetwory z warzyw i owoców przydatny może okazać się wolnowar. 

Wolnowar, czyli tak zwany slow cooker, to urządzenie, które pozwala na powolne gotowanie i podgrzewanie żywności, dzięki czemu nie musimy doglądać i mieszać gotowanych warzyw lub owoców. 

Wolnowar podgrzewa żywność do temperatury 80 stopni, i może ją utrzymywać nawet do 20 godzin, pozwalając na wolne gotowanie dżemów lub powideł. 

W procesie przygotowywania przetworów na zimę mogą nam przydać się również dodatkowe akcesoria, takie jak szatkownice, czy zgrzewarki

Przechowywanie warzyw, owoców i przekąsek
Przechowywanie warzyw, owoców i przekąsek Fot. Pexels
Więcej o: