Najlepsze deski do krojenia - te posłużą nam na lata

Deska do krojenia to niezbędna rzecz w każdej kuchni, używana jest każdego dnia. Deska kuchenna może jednak służyć nie tylko do krojenia, z powodzeniem sprawdzi się do serwowania przekąsek gościom, lub by odstawiać na nią gorące naczynia.

Drewniane deski kuchenne

Drewniane deski do krojenia są najczęściej spotykane w naszych kuchniach. Na rynku znaleźć możemy modele wykonane z buku, jesionu, orzecha, cisu, dębu czy akacji. Gdy po każdym użyciu będziemy myć i osuszać deskę na jej powierzchni nie będą namnażać się bakterie.

Deska drewniana - zalety

Wśród głównych zalet desek drewnianych należy wymienić:

  • są z naturalnego materiału,
  • nie tępią noży,
  • mogą być ozdobą wnętrza,
  • mogą pełnić funkcję podkładki pod gorące garnki, lub blachę z piekarnika.
Blanco Axis deska kuchenna z drewna orzechowego i zdobiona deska Blanco Faraon z drewna jesionowego
Blanco Axis deska kuchenna z drewna orzechowego i zdobiona deska Blanco Faraon z drewna jesionowego Fot. Łazienka plus

Jednak deski drewniane wymagają również właściwej pielęgnacji, dzięki czemu nie będą tak mocno wchłaniać wody i przesiąkać zapachami.

By drewniana deska służyła nam przez długie lata, przed pierwszym użyciem należy ją zabezpieczyć olejem jadalnym i powtarzać to co kilka tygodni.

Szklana deska kuchenna

Szklana deska do krojenia jest odporna na bakterie i bardzo higieniczna. Jest niezwykle łatwa do utrzymania w czystości i również stanowi dekorację w naszej kuchni.

Jednak twardy szklany materiał przyśpiesza tępienie noży. Może też ulec stłuczeniu.

Deski szklane wyróżniają się również estetycznie, mogą być zdobione grafikami i świetnie pasować do wystroju kuchni.

Szklana deska do krojenia
Szklana deska do krojenia fot. Shutterstock

Deski do krojenia z tworzywa sztucznego

Deski z tworzywa wykonane są z polietylenu. Są one w różnych kolorach, dzięki czemu można je przeznaczyć do konkretnych produktów. Tak na przykład biała deska służy do nabiału, czerwona do mięsa, a zielona do warzyw. Dzięki takiemu podziałowi łatwo utrzymać odpowiednią higienę w kuchni.

Są to najlżejsze deski, które nie wchłaniają wody, ani nie przejmują zapachów krojonych produktów, nadają się również do mycia w zmywarce.

Zestaw desek do krojenia Joseph Joseph.
Zestaw desek do krojenia Joseph Joseph. Fot. Instagram @josephjosephofficial

Na co zwracać uwagę, kupując deskę kuchenną?

Oprócz materiałów, które już skrótowo omówiliśmy, warto również wybierać deskę pod kątem wygody i ergonomii. W tym przypadku dobrze sprawdzają się modele z rączką, która ułatwi nam przenoszenie pokrojonych składników.

Ważne dla utrzymania czystości jest również uformowanie deski - model z rantem może ułatwić naszą pracę i zabezpieczyć blat kuchenny przed spływaniem płynów z krojonych produktów.

W ostatnich latach popularne są również deski, które można złożyć w kształt łopatki. Taka deska jest bardzo wygodna i ułatwia przesypywanie pokrojonych składników.

Deska do krojenia to z pewnością niezbędny sprzęt w każdej kuchni, a na rynku możemy znaleźć mnóstwo modeli, tak więc wybór odpowiedniej nie będzie trudny. 

Więcej o: