Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Drewniane deski kuchenne
Drewniane deski do krojenia są najczęściej spotykane w naszych kuchniach. Na rynku znaleźć możemy modele wykonane z buku, jesionu, orzecha, cisu, dębu czy akacji. Gdy po każdym użyciu będziemy myć i osuszać deskę na jej powierzchni nie będą namnażać się bakterie.
Deska drewniana - zalety
Wśród głównych zalet desek drewnianych należy wymienić:
- są z naturalnego materiału,
- nie tępią noży,
- mogą być ozdobą wnętrza,
- mogą pełnić funkcję podkładki pod gorące garnki, lub blachę z piekarnika.
Blanco Axis deska kuchenna z drewna orzechowego i zdobiona deska Blanco Faraon z drewna jesionowego Fot. Łazienka plus
Jednak deski drewniane wymagają również właściwej pielęgnacji, dzięki czemu nie będą tak mocno wchłaniać wody i przesiąkać zapachami.
By drewniana deska służyła nam przez długie lata, przed pierwszym użyciem należy ją zabezpieczyć olejem jadalnym i powtarzać to co kilka tygodni.
Szklana deska kuchenna
Szklana deska do krojenia jest odporna na bakterie i bardzo higieniczna. Jest niezwykle łatwa do utrzymania w czystości i również stanowi dekorację w naszej kuchni.
Jednak twardy szklany materiał przyśpiesza tępienie noży. Może też ulec stłuczeniu.
Deski szklane wyróżniają się również estetycznie, mogą być zdobione grafikami i świetnie pasować do wystroju kuchni.
Szklana deska do krojenia fot. Shutterstock
Deski do krojenia z tworzywa sztucznego
Deski z tworzywa wykonane są z polietylenu. Są one w różnych kolorach, dzięki czemu można je przeznaczyć do konkretnych produktów. Tak na przykład biała deska służy do nabiału, czerwona do mięsa, a zielona do warzyw. Dzięki takiemu podziałowi łatwo utrzymać odpowiednią higienę w kuchni.
Są to najlżejsze deski, które nie wchłaniają wody, ani nie przejmują zapachów krojonych produktów, nadają się również do mycia w zmywarce.
Zestaw desek do krojenia Joseph Joseph. Fot. Instagram @josephjosephofficial
Na co zwracać uwagę, kupując deskę kuchenną?
Oprócz materiałów, które już skrótowo omówiliśmy, warto również wybierać deskę pod kątem wygody i ergonomii. W tym przypadku dobrze sprawdzają się modele z rączką, która ułatwi nam przenoszenie pokrojonych składników.
Ważne dla utrzymania czystości jest również uformowanie deski - model z rantem może ułatwić naszą pracę i zabezpieczyć blat kuchenny przed spływaniem płynów z krojonych produktów.
W ostatnich latach popularne są również deski, które można złożyć w kształt łopatki. Taka deska jest bardzo wygodna i ułatwia przesypywanie pokrojonych składników.
Deska do krojenia to z pewnością niezbędny sprzęt w każdej kuchni, a na rynku możemy znaleźć mnóstwo modeli, tak więc wybór odpowiedniej nie będzie trudny.
audisto
0
Zapomniałam wspomnieć o deskach metalowych.