Zabierz swój ulubiony obiad wszędzie, gdzie chcesz

Zdrowe odżywianie to podstawa zdrowego trybu życia. Choć codzienne stołowanie się w restauracjach podczas przerwy obiadowej jest kuszące, to nie tylko strata dla naszego portfela, ale i naszej sylwetki. Lepiej jeść jedzenie przygotowane samodzielnie, jednak jak przewieźć je tam, gdzie chcemy?

Samodzielne gotowanie jest niezbędne, jeśli chcemy mieć pewność, że dania, które spożywamy są zdrowe. Jak jednak przewieźć je do pracy lub przetransportować na długą wycieczkę? Dobrym rozwiązaniem jest zakup termosów obiadowych. Sprawdź, co trzeba wiedzieć przed ich podjęciem decyzji.  

Odpowiednie materiały 

Termos na jedzenieTermos na jedzenie fot. Ceneo


Na rynku jest dostępny szeroki wybór termosów obiadowych. Bardzo często wykonane są z tworzywa sztucznego. Nierzadko są również wytworzone z metali, przede wszystkim ze stali nierdzewnej. Te pierwsze utrzymują temperaturę do około czterech godzin, choć wszystko zależy od pojemności produktu i czynników zewnętrznych.  

Stalowe termosy potrafią jednak utrzymywać temperaturę nawet do kilkudziesięciu godzin. Wszystko dzięki zastosowaniu izolacji próżniowej pomiędzy dwoma ściankami. Co więcej, stalowe termosy doskonale nadają się do kontaktu z żywnością ze względu na swoją trwałość, przeciwdziałanie rozwojowi mikroorganizmów oraz odporności na temperaturę. 

Nie tylko na zupę 

Pojemnik na żywnośćPojemnik na żywność fot. Shutterstock


Warto mieć na uwadze, że nie istnieje podział termosów na względu na to, czy mogą transportować drugie czy pierwsze danie. Należy jednak pamiętać, że im bardziej jednolite danie (np. zupa) tym wolniej będzie tracić temperaturę.  

Zazwyczaj termosy na żywność mają kształt walca, przypominając tym samym termosy na napoje. Z drugiej strony producenci oferują także termosy o kształcie miski, z której spożywa się posiłki o wiele wygodniej. Niemniej, warto mieć na uwadze, że to walcowate termosy dłużej utrzymują temperaturę i łatwiej włożyć je do torby lub plecaka.  

Utrzymywanie temperatury 

Termos na jedzenieTermos na jedzenie fot. Ceneo


To, co na co należy zwrócić uwagę przy wyborze termosu na żywność to utrzymywanie przez niego temperatury posiłku. Zasada jest taka – im termos jest większy, tym dłużej podtrzymuje temperaturę posiłku. Drugi ważny czynnik, oprócz rozmiaru, to kształt termosu, o czym już wspomnieliśmy. Ostatnim aspektem, który wpływa na zdolność utrzymywania ciepła jest również materiał, z którego wykonano termos. Stalowe termosy utrzymują temperaturę przez o wiele dłuższy czas.  

Warto kupić termosy na żywność ze względu na to, że utrzymują one temperaturę posiłków, które w nich przechowujemy. To również o wiele lepszy sposób na transportowanie żywności niż zwykłe plastikowe pojemniki. W ofercie producenta każdy znajdzie termos dostosowany do swoich potrzeb.

Więcej o:
Copyright © Agora SA