Nowoczesne grille węglowe mają wiele przydatnych funkcji: top 12

Grill węglowy wciąż jest popularnym rozwiązaniem, dzięki któremu można przygotować różne dania. Czym charakteryzują się nowoczesne modele? Mają wiele przydatnych funkcji. Na te warto postawić.

Warzywa z grilla.Warzywa z grilla. Fot. Shutterstock

Nowoczesny, dobry grill węglowy pomoże przygotować różne dania bez względu na pogodę. W jakie detale wyposażono najnowsze modele i czym się kierować przy ich zakupie? 

Co powinien posiadać grill węglowy?

Dobry grill węglowy powinien mieć solidne, łatwo czyszczące, chromowane lub żeliwne ruszty. Niezbędnym elementem jest palenisko, a także popielnik pod komorą, który powinien być łatwo dostępny, by w każdej chwili, bez konieczności wygaszania, można było usunąć nadmiar popiołu. Niektóre modele wyposażone są w systemy czyszczące, które montuje się na spodzie kotła. Podczas czyszczenia, za pomocą specjalnych skrzydełek, eliminują unoszenie się popiołu wewnątrz grilla. 

Dobry grill węglowy powinien mieć pokrywę z możliwością regulacji dopływu powietrza. Umożliwi grillowanie metodą pośrednią (potrawa jest umieszczana z boku lub nad źródłem ciepła zamiast bezpośrednio nad płomieniem) i bezpośrednią (bezpośrednie działanie płomienia na żywność). Dzięki pokrywie zmniejsza się też ryzyko przypalenia jedzenia, ponieważ pozwala ona na lepszą regulację temperatury wewnątrz grilla.

GrillGrill Fot. Shutterstock

Ważnym elementem wyposażenia nowoczesnego grilla węglowego jest też termometr, który wbudowany jest w pokrywę grilla. Dzięki niemu w każdej chwili można sprawdzić temperaturę wewnątrz grilla i stan przypieczenia potraw. 

Grill węglowy powinien być też solidnie wykonany, z dobrej jakości materiałów, które nie ulegną korozji bez względu na różne warunki pogodowe. Polecamy szczególnie modele wykonane z żeliwa, emalii porcelanowej albo nierdzewnej stali. Takie, które posiadają również uchwyty z nienagrzewających się materiałów. To zwiększy bezpieczeństwo podczas grillowania. 

Grill węglowy można też kupić w zestawie z różnymi akcesoriami. Dobrze sprawdza się płyta do pieczenia pizzy, naleśników, ruszt do kurczaka, uchwyty do ryb czy szaszłyków. 

Czym się różni grillowanie pośrednie od bezpośredniego? 

Grillowanie pośrednie jest najlepsze dla potraw, które wymagają niższych temperatur, a czas ich przygotowania jest dłuższy niż 30 minut, jak duże kawałki kurczaka. Dlatego podstawą tej metody jest również odpowiednie przygotowanie grilla i ułożenie produktów w odpowiednim miejscu. Węgiel drzewny lub brykiet układa się po bokach grilla, a na środku najczęściej kładzie się potrawy. 

W przypadku grillowania bezpośredniego wszystkie produkty kładzie się tuż nad ogniem. Dlatego jest najlepsza dla niewielkich kawałków mięs czy warzyw, których przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut. Węgiel drzewny lub brykiet rozkłada się w całym pojemniku. Pożądana jest też temperatura grillowania, która wynosi 280-290°C. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA