• Link został skopiowany

Dzięki temu twoje przyprawy zachowają świeżość na dłużej

Jeśli lubisz gotować, doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważne są przyprawy. To one nadają smak naszym potrawom i trudno wyobrazić sobie bez nich gotowanie. Jednak co zrobić, aby nie traciły one aromatu? Podpowiadamy triki!
Przyprawy
fot. Shutterstock

Znasz to uczucie, gdy otwierasz szufladę z przyprawami i nie potrafisz niczego znaleźć? Pootwierane torebki, choć ułożone w koszyczku, sprawiają wrażenie chaosu i trudno się w tym wszystkim zorientować, co gdzie leży. Jeśli chcesz zapomnieć o tym problemie, zakup pojemniki na przyprawy. 

Zorganizowane i na wyciągnięcie ręki 

Przyprawy
Przyprawy fot. Shutterstock


Bardzo istotne jest odpowiednie przechowywanie przypraw. Możesz zdecydować się na dwa sposoby: albo trzymać przyprawy w oryginalnych torebkach zabezpieczonych klipsem, albo przesypać się do specjalnie zakupionych pojemników. Choć ten pierwszy pomysł wydaje się bardziej ekonomiczny, w gruncie rzeczy jest on mało praktyczny.  

Podczas gotowania liczy się czas, dlatego nie zawsze mamy chwilę, aby przekopać się przez pudełka z przyprawami w poszukiwaniu tej właściwej. Poza tym warto zwrócić uwagę na to, że takie pojemniki można w łatwy sposób oznaczyć etykietą, co znacznie ułatwi ich znalezienie. I przede wszystkim – przyprawy szczelnie zamknięte w pojemniku nie tracą swojego aromatu. Dokładne zakręcenie słoiczka zapobiega ulatnianiu się olejków eterycznych.  

Drewniane, szklane czy porcelanowe? 

Przyprawy
Przyprawy fot. Shutterstock

Jak już zostało to wspomniane, o wiele lepiej jest wsypanie pojemników do ziół. Pozostaje jednak pytanie – z czego mają zostać wykonane? Opcji mamy naprawdę wiele, ale spośród nich popularnością wyróżniają się przede wszystkim pojemniki szklane. Można je szczelnie zamknąć, przez co wsypane zioła nie stracą aromatu. Łatwo utrzymać je w czystości i można je wielokrotnie wykorzystywać ponownie. Jednak takie pojemniki absolutnie nie mogą stać na słońcu. To drewniane słoiki nie przepuszczają promieni słonecznych, ale one z kolei pochłaniają zapachy. Dlatego do drewnianych słoiczków zawsze trzeba wsypywać te same przyprawy.  

Jak przechowywać przyprawy? 

Przyprawy
Przyprawy fot. Shutterstock


Istnieje kilka ważnych zasad dotyczących przechowywania przypraw. Najlepiej składować je w szufladzie, gdzie nie mają do nich dostępu promienie słoneczne. Warto wiedzieć również o tym, że pojemniki na przyprawy powinni stać z dala od kuchenki, ponieważ para wodna i temperatura pogarszają jakość ziół. Nie powinniśmy ich również narażać na wilgoć, dlatego odradza się stawianie ich koło zlewozmywaka.  

Warto pomyśleć o zakupieniu pojemników na przypraw. To oszczędność czasu (ponieważ oznaczone przyprawy łatwo odnaleźć) i pieniędzy (to inwestycja na przyszłość, bo kupując pojemniki nie marnujemy przypraw, które mógłby się szybciej zepsuć).