Masz parapet w kuchni? To idealne miejsce te na zioła

Małgorzata Duży
15.07.2022 14:43
Zioła dodają smaku naszym potrawom i napojom. Warto zaopatrzyć się w podstawowy zielnik i postawić go w kuchni, np. na parapecie. Jakie zioła są najczęściej wykorzystywane podczas gotowania?

ZiołaZioła fot. Shutterstock


Zioła, które najczęściej wykorzystujemy podczas gotowania i przygotowywania napojów to: mięta, tymianek, rozmaryn, bazylia, lubczyk, kolendra i nie tylko! Niektóre z nich idealnie nadają się do mięs, inne pasują do ryb, a jeszcze inne do różnego rodzaju lemoniad. Podpowiadamy, jakich ziół nie może zabraknąć w twojej kuchni.  

Do mięs 

Do różnorodnych mięs pasują przede wszystkim tymianek, oregano i rozmaryn. Warto pamiętać o tym, żeby po zamarynowaniu mięsa pozostawić je w marynacie przez kilka godzin. Jakie właściwości, poza walorami smakowymi, niesie za sobą użycie wyżej wymienionych ziół? 

Tymianek ma właściwości przeciwskurczowe i antykaszlowe, poza tym łagodzi podrażnienie dróg oddechowych. Z kolei oregano, nazywane również lebiodką, wykazuje korzystne działanie dla układu trawiennego. Rozmaryn wykazuje natomiast między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwreumatyczne. Jak widać, warto spożywać zioła nie tylko ze względu na walory smakowe.  

Do ryb 

Do ryb idealnie nadaje się koperek, często w połączeniu z cytryną i solą. Oprócz tego pasuje do nich również natka pietruszki, dodana na kilka minut przed końcem przyrządzania dania. Poza tym do ryb pasuje również wspomniany już wcześniej rozmaryn.  

Koperek bywa pomocny, jeśli męczą nas dolegliwości układu pokarmowego. Z koeli natka pietruszki pozytywnie wpływa na nasze oczy.  

Do lemoniad 

Istnieją dwie lemoniady, o których warto wspomnieć, które wykorzystują wspomniane powyżej zioła. Mowa oczywiście o klasyce – lemoniadzie cytrynowej z dodatkiem mięty. Ale warto również wspomnieć o lemoniadzie truskawkowej z dodatkiem... bazylii. To pyszne połączenie smaków! 

Korzystając z sezonu na świeże zioła, warto zakupić je do swojej kuchni. Urozmaicają one nasze dania i napoje, a przy tym dostarczają nam cennie witaminy i minerały.  

Więcej o: