Istnieje jednak ekologiczny gadżet, w którym bez obaw o swoje zdrowie możesz przechowywać jedzenie. Mowa o woskowilijce, czyli kawałku bawełny nasączonym woskiem pszczelim lub roślinnym. Opowiemy nie tylko o trikach na zrobienie woskowilijki, ale i mądrym przechowywaniu żywności.
Co robić, aby żywność wolniej się psuła? Podpowiadamy listę myków, która pomoże zaoszczędzić ci pieniądze:
Oprócz tego, że jest ekologiczna, woskowilijka cechuje się wieloma zaletami. Jest wodoodporna, zapobiega wyciekaniu cieczy. Może posłużyć jako zamiennik plastikowych torebek, w których zabiera się kanapki do szkoły lub pracy. Można nią szczelnie przykryć miseczki z resztką jedzenia, ponieważ zapobiega mieszaniem się zapachów. Jeśli masz zaczęte warzywa lub owoce, możesz zawinąć je w woskowilijkę.
Taką woskowilijkę można przygotować lub zakupić. Wystarczy kawałek bawełnianego materiału, papier do pieczenie, ręcznik, wosk pszczeli, tarka, żelazko i olej jojoba. Na desce do prasowania rozłóż bardzo duży kawałek papieru do pieczenia. Na nim połóż materiał na woskowilijkę, rozsyp na nim wosk i skrop olejkiem. Przykryj to drugą warstwą papieru i wyprasuj żelazkiem. Powtarzaj do rozpuszczenia się wosku. Gotowe!
Jak widać, można dbać o niewyrzucanie jedzenia, wystarczy tylko chcieć. Istnieje wieje myków na to, aby zachować świeżość żywności na dłużej. Będzie to ulga nie tylko dla naszego portfela, ale i dla naszej planety.