Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Pojemniki pozwolą ci uporać się z problemem moli fot. Pexels
Istnieje wiele lepów i pułapek na mole spożywcze, ale stosowanie ich to walka z wiatrakami. Trzeba pozbyć się źródła problemu i zacząć od zupełnych podstaw. W poniższym poradniku podpowiadamy, jak pozbyć się moli spożywczych.
Przegląd żywności
Pierwszym krokiem, który należy wykonać, jest gruntowny przegląd żywności. Mole składują jaja w produktach sypkich, takich jak kasze czy mąki. Niech nie zwiedzie nas długi termin przydatności danej kaszy, bo jeśli czają się w nim mole, jest ona już niezdatna do spożycia. Jak to rozpoznać? W produktach, w których zalęgły się mole widoczne są nici i oprzęty.
Niestety, jeśli w naszej kuchni zalęgły się mole należy dokładnie przejrzeć każdy produkt sypki. I każdy zainfekowany trzeba po prostu wyrzucić. Niezależnie od tego, czy dany ryż czy kasza był w plastikowym woreczku – mole się przez nie przegryzają, więc bez trudu mogą się przez nie przedostać.
Faza II - sprzątanie
Po pozbyciu się niezdatnej do spożycia żywności naszedł czas na dokładne posprzątanie naszej kuchni. Opróżnione szafki najpierw należy umyć wodą z mydłem, a potem należy je przetrzeć roztworem wody z octem (w proporcjach 1:1) z dodatkiem olejku z goździków.
Odpowiednie przechowywanie
Jeśli pozbyliśmy się już problemu poprzez posprzątanie larw i wyłapanie resztki moli w pułapkę, nadszedł czas na prewencję. Pamiętaj, że każdy produkt sypki, który znajdzie się w twojej kuchni powinien natychmiast znaleźć się w szklanym (lub innym) pojemniku. W ten sposób nawet jeśli zdarzy ci się przynieść mole ze sklepu, nie rozpierzchną się one po całej kuchni.