Istnieje wiele lepów i pułapek na mole spożywcze, ale stosowanie ich to walka z wiatrakami. Trzeba pozbyć się źródła problemu i zacząć od zupełnych podstaw. W poniższym poradniku podpowiadamy, jak pozbyć się moli spożywczych.
Pierwszym krokiem, który należy wykonać, jest gruntowny przegląd żywności. Mole składują jaja w produktach sypkich, takich jak kasze czy mąki. Niech nie zwiedzie nas długi termin przydatności danej kaszy, bo jeśli czają się w nim mole, jest ona już niezdatna do spożycia. Jak to rozpoznać? W produktach, w których zalęgły się mole widoczne są nici i oprzęty.
Niestety, jeśli w naszej kuchni zalęgły się mole należy dokładnie przejrzeć każdy produkt sypki. I każdy zainfekowany trzeba po prostu wyrzucić. Niezależnie od tego, czy dany ryż czy kasza był w plastikowym woreczku – mole się przez nie przegryzają, więc bez trudu mogą się przez nie przedostać.
Po pozbyciu się niezdatnej do spożycia żywności naszedł czas na dokładne posprzątanie naszej kuchni. Opróżnione szafki najpierw należy umyć wodą z mydłem, a potem należy je przetrzeć roztworem wody z octem (w proporcjach 1:1) z dodatkiem olejku z goździków.
Jeśli pozbyliśmy się już problemu poprzez posprzątanie larw i wyłapanie resztki moli w pułapkę, nadszedł czas na prewencję. Pamiętaj, że każdy produkt sypki, który znajdzie się w twojej kuchni powinien natychmiast znaleźć się w szklanym (lub innym) pojemniku. W ten sposób nawet jeśli zdarzy ci się przynieść mole ze sklepu, nie rozpierzchną się one po całej kuchni.