Jak pozbyć się moli spożywczych?

Mole spożywcze to bolączka w wielu polskich domach. Te trudne do wytępienia owady żerują na naszym jedzeniu, co jest nie tylko niehigieniczne, ale i niezdrowie. Jak je wytępić?

Pojemniki pozwolą ci uporać się z problemem moliPojemniki pozwolą ci uporać się z problemem moli fot. Pexels

Istnieje wiele lepów i pułapek na mole spożywcze, ale stosowanie ich to walka z wiatrakami. Trzeba pozbyć się źródła problemu i zacząć od zupełnych podstaw. W poniższym poradniku podpowiadamy, jak pozbyć się moli spożywczych. 

Przegląd żywności 

Pierwszym krokiem, który należy wykonać, jest gruntowny przegląd żywności. Mole składują jaja w produktach sypkich, takich jak kasze czy mąki. Niech nie zwiedzie nas długi termin przydatności danej kaszy, bo jeśli czają się w nim mole, jest ona już niezdatna do spożycia. Jak to rozpoznać? W produktach, w których zalęgły się mole widoczne są nici i oprzęty.  

Niestety, jeśli w naszej kuchni zalęgły się mole należy dokładnie przejrzeć każdy produkt sypki. I każdy zainfekowany trzeba po prostu wyrzucić. Niezależnie od tego, czy dany ryż czy kasza był w plastikowym woreczku – mole się przez nie przegryzają, więc bez trudu mogą się przez nie przedostać. 

Faza II - sprzątanie 

Po pozbyciu się niezdatnej do spożycia żywności naszedł czas na dokładne posprzątanie naszej kuchni. Opróżnione szafki najpierw należy umyć wodą z mydłem, a potem należy je przetrzeć roztworem wody z octem (w proporcjach 1:1) z dodatkiem olejku z goździków.  

Odpowiednie przechowywanie 

Jeśli pozbyliśmy się już problemu poprzez posprzątanie larw i wyłapanie resztki moli w pułapkę, nadszedł czas na prewencję. Pamiętaj, że każdy produkt sypki, który znajdzie się w twojej kuchni powinien natychmiast znaleźć się w szklanym (lub innym) pojemniku. W ten sposób nawet jeśli zdarzy ci się przynieść mole ze sklepu, nie rozpierzchną się one po całej kuchni.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.