Świdośliwa - Owoc Indian sprawdzi się w naszych ogrodach! Jak ją uprawiać?

Świdośliwa w ostatnim czasie staje się coraz bardziej popularna, te piękne drzewa owocowe robią w Polsce prawdziwą furorę. Jak sprawić by pięknie kwitła i owocowała? Dzięki tym sposobom będzie ona piękną ozdobą ogrodu.

Kwiaty ŚwidośliwyKwiaty Świdośliwy Fot. Pixabay

Świdośliwa jest jeszcze dosyć słabo znanym drzewkiem owocowym, które jednak z każdym rokiem zdobywa coraz większą popularność, właśnie ze względu na jej wyjątkowe i smaczne owoce.

Świdośliwa powinna być uprawiana bezpośrednio w ziemi, i neizbyt dobrze będzie radzić sobie w donicach, ponieważ może ona wyrosnąć na dość duże drzewko, które w wyjątkowych przypadkach może dorosnać aż do 20 metrów!

Wczesną wiosną Świdośliwa ma piękne, delikatne białe kwiaty, zebrane w gęste kwiatostany. Atrakcyjne kwiaty świdośliwy latem stają się pysznymi owocami, dojrzałe są całkiem czarne i drobne - dorastają do 1,5 cm. Smak świdośliwy można porównać do smaku borówki amerykańskiej, jednak owoce te są zdecydowanie bogatsze w witaminy i minerały.

Kiedy sadzić świdośliwę?

Sadzonki świdośliwy powinny być sadzone wiosną lub jesienią. Gdy decydujemy się na posadzenie świdośliwy jesienią, zróbmy to na tyle wcześnie by zdążyła się ona przygotować na zimę.

Świdośliwa jest dosyć mało wymagającą rośliną, może rosnąć nawet najbardziej jałowej ziemi i nie ma żadnych wymagań jeśli chodzi o pH podłoża. Jednak gdy zależy nam na obfitych zbiorach, warto posadzić ją na glebie przepuszczalnej i próchniczej.

Zakwitające wiosną białe kwiatostanyZakwitające wiosną białe kwiatostany Fot. Pixabay

Sadzonki świdośliwy należy sadzić w odstępach ok 1,5 m - 2 m między pojedynczymi egzemplarzami

Drzewko owocowe wymaga również czasami podcinania, jego pierwsze cięcie najlepiej wykonać na jesień, tuż po posadzeniu rośliny, dzięki temu szybciej się rozkrzewi i nabierze bardziej krzewiastego pokroju. 

Jest to drzewko owocowe, ale o bardzo ozdobnym pokroju, więc przez większość czasu nie wymaga ona podcinania. Wiosną warto jednak obejrzeć dokładnie całą roślinę, szukając chorób grzybowych i odciąć zainfekowane gałęzie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.