Podczas gotowania codziennie dochodzi do zabrudzenia kuchni. Jedne zanieczyszczenia można umyć niezwykle łatwo, podczas gdy inne o wiele trudniej usunąć. Tak jest też z resztkami przypalonego jedzenia w piekarniku. Paradoksalnie, im mniejszy piekarnik, tym trudniej go wyczyścić. Jak tego dokonać?
Zasadniczo można powiedzieć, że istnieje wiele detergentów chemicznych, które mają za zadanie pokonać brud w piekarniku. Jednak należy pamiętać, ich wykorzystanie wymaga wyjątkowo dokładnego oczyszczenia piekarnika również po jego umyciu. Nie wolno lekceważyć zagrożenia, które płynie z wdychania oparów, powstałych przy używaniu piekarnika, w którym pozostały resztki detergentów. Jedzenia przyrządzonego w takim piekarniku również nie powinno się spożywać.
Istnieją jednak domowe sposoby na pozbycie się brudu z piekarnika. Jeden z nich polega na wykorzystaniu sody oczyszczonej, wody i płynu do mycia naczyń. Rozsyp sodę w piekarniku, zwilż gąbką ścianki boczne. Pozostaw ją na przynajmniej kilka godzin, a następnego dnia zmyj przy pomocy ciepłej wody całość sody. W miejscach, gdzie zabrudzenia są większe, pocieraj mocniej gąbką.
Możesz przyspieszyć działanie sody poprzez dodanie odrobiny octu. Zmieszaj sodę oczyszczoną z octem, a następnie pokryj nią cały piekarnik. Delikatnie podgrzej (uważaj, aby temperatura nie była za wysoka!), a gdy piekarnik ostygnie przetrzyj mokrą gąbką. W międzyczasie wywietrz dokładnie mieszkanie.