Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Cukinia fot. Pixabay
Cukinia to mała odmiana dyni, która przywędrowała do nas z Włoch. To również bardzo wszechstronne warzywo, ponieważ można z niego przygotować naprawdę wiele rozmaitych potraw. Kochają je zarówno wegetarianie, jak i mięsożercy. Bo jak nie kochać cukinii faszerowanej mięsem, dodanej do lecza, placków i wielu, wielu innych dań. Co można przygotować z cukinii?
Placki z cukinii
Aby przygotować placki z cukinii, zetrzyj warzywo na tarce. Następnie odsącz z nadmiaru wody, dodaj jajko i mąkę. Usmażone na oleju placki podawaj z sosem koperkowym na bazie jogurtu. To pomysł na pyszny i szybki wegetariański obiad!
Zapiekanka
Cukinia może także stać się głównym składnikiem dowolnej zapiekanki. Połącz ze sobą mięso, warzywa i makaron, a następnie wszystko zapiecz odrobiną sera.
Faszerowana cukinia
Wydrąż cukinię łyżką, a następnie dodaj wybrany farsz. Pamiętaj, że do cukinii pasują tymianek, oregano i bazylia. Całość owiń folią aluminiową i piecz przez 30 minut w temp. 200 st. C.
Zupa krem
Zupa krem przyrządzona z cukinii to zawsze dobry pomysł. Przygotuj ją na bulionie warzywnym lub mięsnym. Podawaj z grzankami i keksem kwaśnej śmietany, ewentualnie całość posyp parmezanem.
Jak jeszcze możesz inaczej wykorzystać cukinię? Przygotuj z niej sałatkę lub pyszne kotlety. Przekonaj się sam, że cukinia to najlepsze warzywo lata. Jest bardzo wszechstronne, przez co cenią je nie tylko osoby na diecie wegetariańskiej. Możesz z niego przygotować placki, zupy, zapiekankę i wiele innych przepysznych potraw. Smacznego!