Ten owoc bo prawdziwa bomba witaminowa! Pomysły na domowe przetwory z aronii

Jakub Góralczuk
05.08.2022 21:04
Aronia coraz częściej gości w uprawach zarówno rolniczych jak i tych na użytek własny. Jej właściwości zdrowotne i pyszny smak to główne powody. Sprawdźmy w jakiej postaci może gościć na polskich stołach

Rosnący krzew aroniiRosnący krzew aronii fot. Shutterstock

Same zalety

 

Aronia to krzew pochodzący z Ameryki Północnej. Z racji na zbliżone klimaty zyskuje coraz większą popularność również w Europie. Łatwa w uprawie i odporna na mrozy nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych.

Owoce te charakteryzują się charakterystyczną goryczką, a w późnej fazie dojrzewania zyskują przyjemną słodycz. Toteż warto jak najdłużej wstrzymać się z ich zbiorem na większą skalę.

Krzew ten również pięknie kwitnie, ciesząc wzrok rozłożystymi, białymi kwiatami w pierwszej połowie maja. Poza walorami smakowymi to również pokaźna dawka estetyki dla Twojego ogrodu.

Potężna dawka zdrowia

Ale aronia słynie przede wszystkim ze swoich niesamowitych walorów zdrowotnych. Bogata w składniki odżywcze, takie jak: rutyna i antocyjany, wspomaga więc krążenie krwi w organizmie. Z kolei, zawartość witamin z grupy B, C i E ma niezwykłe właściwości przeciwutleniające. chroniąc przed stresem oksydacyjnym i ograniczając rozwój wolnych rodników. To naturalna broń przeciw procesom starzenia.

Ale pod jaką postacią możemy ją spożywać. Z racji raczej cierpkiego smaku, spotkamy ją przede wszystkim w postaci przetworów. Powszechne jest jej zastosowanie w przemyśle herbacianym. Susz można jednak przygotować w domowym zaciszu. Owoce aronii wystarczy po prostu poddać procesowi suszenia i drobinki owoców wraz z innym ziołami zalać wrzątkiem.

Popularne są również soki i konfitury. Świeżo zerwaną aronię należy wrzucić do garnka z gotującą wodą i ponownie zagotować całość. Po upływie doby możesz przecedzić masę i zalać nią słoki lub butelki. Gotowe!

Natomiast, jeśli zależy nam na domowym dżemie, wystarczy połączyć jej owoce wraz z sokiem z  jabłek i dodając pół kilo cukru, gotować przez 5 min. Po upływie 24h wystarczy, że ponownie zagotujesz całość, a następnie przełożysz ją do słoiczków. Ustaw je denkiem do góry i przykryj ciepłym kocykiem. Smacznego!