Kawa idealna - jak ją zrobić? Podpowiadamy triki i prezentujemy akcesoria

MATERIAŁ PROMOCYJNY
18.08.2022 15:00
Filiżanka kawy na miły początek dnia to zwyczaj większości z nas. Jednak w jaki sposób mamy ją przyrządzać? Opcji jest kilka, wśród nich parzenie za pomocą dripa lub aeropressu. Podpowiadamy, czym różnią się te dwie metody!

Kawa towarzyszy nam o poranku, popołudniu, a w specjalnych przypadkach również wieczorem. Jak zrobić kawę idealną? Istnieje na to kilka sposobów! 

Drip 

KawaKawa Pixabay

Drip to po prostu przelewowa metoda parzenia kawy. Do jej przyrządzenia potrzebne jest specjalne naczynie. Podgrzej wodę, przygotuj filtr (najlepiej przelać go wodą, aby lekko zwilgotniał), a następnie umieść go w naczyniu i wsyp zmieloną kawę. Jedyne co trzeba teraz zrobić, to przelać kawę gorącą wodą i poczekać, aż przesączy się do naczynia. Uwaga! Zachowaj przy tym ostrożność, aby się nie poparzyć.

Istnieje wiele typów dripów, ponieważ tym mianem określa się wszystkie urządzenia, które parzą kawę metodą przelewową i z użyciem filtra. Mogą to być Hario, Chemex lub inne, niemarkowe sprzęty.

Najlepszy smak uzyskamy, jeśli do zaparzenia kawy wykorzystamy świeżo palone i zmielone ziarna. Warto pamiętać, że niezwykle ważna jest grubość ziaren. Zbyt drobno zmielone sprawią, że woda będzie wolniej przepływała przez kawę, a jej drobinki dostaną się do naszego kubka. Z kolei zbyt grube zmielenie sprawi, że kawa będzie słaba i pozbawiona smaku.  

Aeropress 

KawaKawa Pixabay

Kolejną alternatywną metodą parzenia kawy jest wykorzystanie aeropressu. To niepozorne urządzenie jest niezwykle praktyczne i poręczne. Działa podobnie jak strzykawka z tłokiem. Najpierw trzeba ogrzać jego wnętrze ciepłą wodą, którą później wylewamy. Potem włożyć papierowy filtr na sitko, które znajduje się w urządzeniu i wsypać do środka świeżo zmieloną kawę. Napój parzymy za pomocą gorącej, nie wrzącej, przefiltrowanej wody. Nie wlewamy wody pod krawędź, zostawiamy ok. 2 cm. Wciskamy powoli tłok, aż usłyszymy charakterystyczne syknięcie. Voila! Nasza kawa jest gotowa.  

KawaKawa Pixabay

Warto zaopatrzyć się w narzędzia do przyrządzania naprawdę dobrej kawy. Po pierwsze – ich cena jest bardzo przyjazna, szczególnie biorąc pod uwagę, ile kosztują ekspresy ciśnieniowe. Poza tym niskim nakładem pracy możemy napić się kawy jak z prawdziwej kawiarni. Pozostaje jeszcze zakupić samą kawę i na tym polega połowa naszego sukcesu. Dobrze dobrana i odpowiednio zmielona kawa potrafi postawić człowieka na nogi. A więc kubki w dłoń i do dzieła! 

Więcej o: