Idealny napój na upały. Kawa mrożona - jak ją zrobić?

Czasy, gdy aby wypić dobrą kawę szliśmy do kawiarni minęły bezpowrotne. Oczywiście, warto się do niej od czasu do czasu przejść w ramach celebracji lub spotkania ze znajomymi. Jednak aby napić się dobrej kawy w domu, wystarczy odrobina wolnego czasu i chęci.

Kawa mrożonaKawa mrożona Pixabay


Upały dają się ostatnio we znaki, a ty jesteś miłośnikiem kawy? W ciepłe dni nie sposób pić gorącą kawę, dlatego przedstawiamy kilka przepisów na mrożona wersję tego napoju. Pośród nich nie zabraknie takiej klasyki jak frappe czy caffe freddo, mocnych wersji tego napoju takich jak cold brew i bardziej eksperymentalnych frykasów, takich jak tonic espresso. Kubki w dłoń i do dzieła! 

Frappe i caffe fredo 

Wielkim plusem przepisu na frappe jest to, że nie wymaga on espresso. Wystarczy twoja ulubiona kawa rozpuszczalna, odrobina wody oraz cukru. Wsyp do wysokiej, uprzednio schłodzonej szklanki, dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalej 50 ml zimniej wody. Miksuj przy użyciu blendera aż do uzyskania piany, dodaj kostki lodu i voila! Twoje frappe gotowe.  

Inną klasyczną opcją jest przygotowanie caffe fredo. Zaparz 50 ml espresso, a następnie zmiksuj je w blenderze z cukrem i mlekiem. Kiedy uzyskasz puszystą piankę, dolej schłodzoną wodę i dodaj kostki lodu.  

Cold brew 

Wielu osobom wydaje, że przygotowanie dostępnego w sklepach cold brew to czarna magia. Nic bardziej mylnego! Parząc kawę na zimno musisz przede wszystkim uzbroić się w cierpliwość. Do przygotowania cold brew wystarczą 70 g grubo zmielonej kawy i litr wody. Zalej zmieloną kawę zimną, przefiltrowaną wodą. Zakryj naczynie szczelną folią i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.  

Tonic espresso 

Mamy również gratkę dla poszukiwaczy bardziej odważnych smaków. Połączenie słodko-gorzkiego toniku z aromatycznym espresso? Wbrew pozorom, w tym szaleństwie jest metoda! Włóż do szklanki kostki lodu, wlej tonik, zostawiając miejsce na kawę. Dodaj espresso i udekoruj napój plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Twój pyszny, odkrywczy napój jest już gotowy.  

Warto poeksperymentować z różnymi odmianami kawy, póki trwają letnie dni. Możemy co prawda zdecydować się na klasykę, ale serdecznie polecamy również kawę parzoną na zimno i ekstrawagancki napój tonic espresso. Smacznego! 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.