Ten przepis pozwoli ci zachować pyszny smak malin przez cały rok!

Sezon na maliny trwa w najlepsze, a ty wciąż nie wiesz co zrobić z ich nadmiarem? Aby cieszyć się ich smakiem przez cały rok, wypróbuj ten domowy przepis na przepyszny, odżywczy sok!

MalinyMaliny Pixabay


Sok z malin to absolutny must have na cały rok. Jest niezastąpiony w przypadku choroby, łagodzi bowiem bóle gardła, a do tego jest niezwykle esencjonalny. Oprócz tego warto mieć na uwadze, że przyrządzenie soku z malin to niezastąpiony sposób na zamknięcie w małym słoiczku smaków lata. Jak go przygotować? Podpowiadamy w poniższym artykule! 

Przepis na sok z malin 

Na początku przygotuj swoje maliny. Zakup przynajmniej litr na dobry początek, później możesz zwiększać tę ilość w zależności od swoich potrzeb. Przebierz maliny i wyrzuć te spleśniałe i nieświeże. Przełóż maliny do dużego garnka, a następnie je zagnieć. Możesz wykorzystać do tego praskę do ziemniaków albo zrobić to rękoma. Gnieć maliny, aż puszczą sok, a następnie złóż dwie gazy apteczne w kwadrat i wygnieć pulpę do miski. W tym kroku chodzi o pozbycie się pestek. 

Dodaj cukier 

Dodaj cukier w proporcji 3:1 (sok z malin:cukier), a następnie dodaj sok z cytryny. Na każdy litr soku ma przypadać jedna cytryna. Następnie mieszaj aż do rozpuszczenia cukru. Kolejny krok to podgrzanie soku aż do momentu, w którym się zagotuje. Przelej sok do niewielkich butelek i pasteryzuj je przez około kwadrans. Tak zrobiony sok przechowuj w chłodnym miejscu, a po otwarcie wsadź go do lodówki.  

Warto przygotować się na nadchodzący czas i zakupić odpowiednią ilość malin. Jak widać, zrobienie z ich soku to nietrudne zadanie, któremu podoła nawet amator w kuchni. Poza tym to świetny sposób na spędzenie czasu ze swoją rodziną, bowiem przygotowanie takiego soku można poświęcić nawet najmłodszym.  

Więcej o:
Copyright © Agora SA