Sól kuchenna na ratunek
Ten prosty sposób niezawodnie radzi sobie z czyszczeniem garnków emaliowanych, żeliwnych czy ze stali nierdzewnej. Znamy dwie szkoły usuwania przypaleń z pomocą soli kuchennej, na sucho i ma mokro.
W przypadku pierwszej metody na dno przypalonego garnka należy wsypać 1 szklankę soli i szorować gąbką do czasu usunięcia spalenizny. Jednak metoda ta sprawdzi się jedynie w przypadku garnków żeliwnych, inne materiały mogą ulec uszkodzeniu, gdyż ziarnka soli mogą łatwo doprowadzić do zniszczenia powłoki.
Metoda na mokro nadaje się również do innych rodzajów garnków. Na dno przypalonego garnka należy wsypać minimum pół szklanki soli i zalać ją 2 szklankami wody, taką miksturę podgrzej i zostaw w garnku na kilka godzin. Po tym czasie wypłucz garnek i umyj go delikatnie gąbka. Jeśli w garnku nadal są ślady spalenizny ponów czynności, ale tym razem gotuj wodę z solą przez kilka minut i pozostaw do ostygnięcia.
Gdy garnek ostygnie wyszoruj go ponownie.
Gdy sól nie zadziała, możesz spróbować również metody z octem.
Do przypalonego garnka wlej szklankę octu i zagotuj go, a następnie pozostaw go w garnku na minimum 8 godzin. Po upływie tego czasu powinno być już możliwe usunięcie spalenizny. Możesz sobie pomóc drewnianą szpatułką i gąbką.