Nie popełniaj tego błędu jeśli nie chcesz żeby suszone grzyby spleśniały! Podpowiadamy jak go uniknąć

M Polak
22.09.2022 18:00
Suszone grzyby perfekcyjnie zachowują smak i aromat grzybów, ale wymagają odpowiedniego przechowywania. Uniknij tego błędu, by zapobiegać pleśni na suszonych grzybach

jak przechowywać suszone grzybyjak przechowywać suszone grzyby fot. shutterstock

Jak odpowiednio przechowywać suszone grzyby?

Dobrze wysuszone grzyby są lekko elastyczne, mają jasny odcień oraz przyjemny grzybowy zapach. Suszone grzyby dawniej były przechowywane w płóciennych workach zawieszonych w ciepłym i przewiewnym miejscu, jednak susz przechowywane w taki sposób tracą aromat oraz są szczególnie narażone na atak np moli spożywczych. 

Lepszym rozwiązaniem będzie wybór szczelnego blaszanego pojemnika, lub słoika. Pojemniki te powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane w ciemnym miejscu. 

Jak zapobiegać pleśnieniu suszonych grzybów?

Odpowiednie suszenie jest podstawą by nasze grzyby zachowały smak i aromat oraz wytrzymały kilka miesięcy. Jak więc odpowiednio wysuszyć grzyby, tak aby nie spleśniały? Wystarczy jeden błąd, który może spowodować, że grzyby nie będą nadawać się do jedzenia. W trakcie suszenia grzybów najważniejsza jest odpowiednia temperatura, która przez cały okres suszenia powinna utrzymywać się na poziomie 40-50 stopni. 

Po wysuszeni grzyby należy przełożyć do szczelnych pojemników, najlepiej sprawdzą się do tego blaszane puszki, lub drewniane czy plastikowe pudełka. Jeśli zdecydujemy się na przechowywanie suszu w słoiku koniecznie owińmy go ciemnym materiałem lub folią by zapobiec dostępowi światła.

Pojemniki, w których przechowujemy suszone grzyby muszą mieć szczelne pokrywki, i należy przechowywać je w suchym miejscu, gdyż najmniejsza ilość wilgoci może spowodować powstanie pleśni, 

Więcej o: