Dobrze wysuszone grzyby są lekko elastyczne, mają jasny odcień oraz przyjemny grzybowy zapach. Suszone grzyby dawniej były przechowywane w płóciennych workach zawieszonych w ciepłym i przewiewnym miejscu, jednak susz przechowywane w taki sposób tracą aromat oraz są szczególnie narażone na atak np moli spożywczych.
Lepszym rozwiązaniem będzie wybór szczelnego blaszanego pojemnika, lub słoika. Pojemniki te powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane w ciemnym miejscu.
Odpowiednie suszenie jest podstawą by nasze grzyby zachowały smak i aromat oraz wytrzymały kilka miesięcy. Jak więc odpowiednio wysuszyć grzyby, tak aby nie spleśniały? Wystarczy jeden błąd, który może spowodować, że grzyby nie będą nadawać się do jedzenia. W trakcie suszenia grzybów najważniejsza jest odpowiednia temperatura, która przez cały okres suszenia powinna utrzymywać się na poziomie 40-50 stopni.
Po wysuszeni grzyby należy przełożyć do szczelnych pojemników, najlepiej sprawdzą się do tego blaszane puszki, lub drewniane czy plastikowe pudełka. Jeśli zdecydujemy się na przechowywanie suszu w słoiku koniecznie owińmy go ciemnym materiałem lub folią by zapobiec dostępowi światła.
Pojemniki, w których przechowujemy suszone grzyby muszą mieć szczelne pokrywki, i należy przechowywać je w suchym miejscu, gdyż najmniejsza ilość wilgoci może spowodować powstanie pleśni,