Tradycja i magia przeszłości - emaliowane naczynia są modne oraz bezpieczne dla zdrowia!

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu naczynia emaliowane były szczególnie cenione za wytrzymałość, praktyczność i uniwersalność. Spotykaliśmy je niemal w każdej kuchni, a dzisiaj z wielkim przytupem wracają do łask, sprawdzą się nie tylko we wnętrzach w stylu retro.

Nowoczesny design z nutką tradycji

Trendy we wnętrzach stale zataczają koło, ale są też rzeczy które są niezmienne i ponadczasowe. Czy tak właśnie jest w przypadku naczyń emaliowanych? Częściowo zostały one oczywiście wyparte przez ceramikę i szkło, jednak obecnie coraz częściej szukamy właśnie emaliowanych naczyń do naszej kuchni. Naczynia te są wyjątkowe i trwałe oraz niezwykle praktyczne, sprawdzą się w różnych aranżacjach wnętrz, i nie musimy ograniczać się jedynie do stylu retro lub rustykalnego. 

Naczynia emaliowaneNaczynia emaliowane Fot. Crazyshop

Zalety naczyń emaliowanych

Naczynia emaliowane oprócz tego, że mogą pięknie wyglądać są również świetnym wyborem do domu z dziećmi, oraz alergikami i osobami starszymi, ponieważ nie uwalniają szkodliwych substancji. 

Emaliowana powłoka jest gładka i szczelna, dzięki temu nie gromadzą się na niej bakterie i zapobiega dodatkowemu się ich gromadzeniu. Emalia nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji, nawet w wysokich temperaturach, więc idealnie nadają się dla dzieci oraz alergików i osób starszych. 

Emaliowane garnki nagrzewają się szybciej niż stalowe, więc są również energooszczędne, gdyż szybciej jesteśmy w stanie przygotować potrawę. 

Powierzchnia emaliowana nie wchodzi w reakcję z kwasami oraz z detergentami, są również odporne na rdzewienie i ścieranie powłoki, dzięki temu posłużą nam bezpiecznie przez długie lata. 

W przypadku kolorowych naczyń emaliowanych, nie musimy się obawiać o blaknięcie, ponieważ emalia jest bardzo odporna na działanie promieni UV, naczynia te zachowają więc kolor na długie lata!

kubki emaliowanekubki emaliowane Fot. Crazyshop

Jak powstają naczynia emaliowane?

Naczynia emaliowane według tradycyjnych metod są wytwarzane w niezwykle trwały sposób, dzięki wypaleniu ich w temperaturze 850 stopni Celsjusza. Dzięki temu naczynia te są niezwykle trwałe i bezpieczne do używania w wysokich, lub niskich temperaturach. Bazą naczyń jest oczywiście stal, ale dzięki pokryciu jej emalią, jest ona odporna na rdzę oraz ścieranie i niezwykle odporna na przebarwienia pod wpływem promieniu UV.

Kubek emaliowanyKubek emaliowany Fot. Crazyshop

Emaliowane naczynia to już nie tylko tradycyjne wzory, które znamy z kuchni naszej babci, to nowoczesne i personalizowane projekty, które będą świetnym dodatkiem do wnętrz, ale mogą być również ciekawym pomysłem na prezent. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA