Czajnik to urządzenie, z którego korzystamy wiele razy dziennie. Gotując wodę wielokrotnie, przyczyniamy się do powstawania uporczywego osadu na dnie i ściankach czajnika. Osad, zbierający się w czajniku to związki wapnia i innych minerałów, a także zanieczyszczenia płynące z wodociągów. Nie bez znaczenia jest stan techniczny rur w budynku. Im więcej osadu zostaje na ściankach czajnika oraz naczyniach, w których pijemy gorące napoje, tym twardsza jest woda.
Przyjrzyjmy się skutecznym sposobom na usunięcie osadu z czajnika elektrycznego z użyciem tanich, popularnych składników, które każdy ma swoim domu.
Ocet
Roztwór octu z wodą w proporcji 1:1 zagotowujemy w czajniku i zostawiamy na ok. godzinę. Po odkamienieniu warto przepłukać czajnik wrzątkiem, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, jaki pozostawia ocet.
Kwasek cytrynowy
Ze względu na delikatniejszy zapach, kwasek cytrynowy sprawdzi się jako alternatywa dla octu. Kwas w proszku (1 torebka na litr wody) rozcieńczamy wodą, a następnie zagotowujemy i zostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie nasz czajnik będzie błyszczał i pięknie pachniał.
Cytryna
Do odkamieniania czajnika możemy użyć soku ze świeżej cytryny. Wlewamy szklankę soku do czajnika i dopełniamy wodą. Zagotowujemy, po czym zostawiamy czajnik z roztworem na kilka godzin.
Soda oczyszczona
3 łyżki sody na litr zagotowanej wody wystarczą, aby wyczyścić wnętrze urządzenia oraz grzałkę. Po jej użyciu wystarczy przepłukać czajnik ciepłą wodą.
Pamiętajmy, że regularne odkamienianie czajnika oraz dbanie o to, by zminimalizować ilość kamienia w wodzie, pomogą w utrzymaniu urządzenie w czystości.