O czym warto pamiętać, zanim przystąpimy do suszenia?
Suszenie grzybów w warunkach domowych, można przeprowadzać na wiele sposobów. Wybierzmy ten najwygodniejszy dla nas. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy wypróbowali każdy z nich.
Suszenie grzybów w piekarniku
Pokrojone grzyby należy rozłożyć na blaszkach. Nastawiamy piekarnik na około 40-50°C i suszymy z lekko uchylonymi drzwiczkami piekarnika, kiedy potrzeba - obracamy. Opcja z termoobiegiem zapewni szybsze i bardziej równomierne wysuszenie grzybów. Proces suszenia potrwa kilka godzin.
Suszenie w specjalnej suszarce
Najszybsza metoda to suszenie grzybów w specjalnej suszarce. Plastry grzybów układamy na różnych poziomach suszarki. Dzięki wbudowanemu nawiewowi, ciepłe powietrze dociera do każdej warstwy grzybów. Zaletą suszarek jest ich wielofunkcyjność. Możemy w nich suszyć nie tylko grzyby, ale również owoce, warzywa, zioła, czy nawet mięso. Tak wysuszone grzyby wyróżniają się doskonałym smakiem i aromatem.
Suszenie grzybów na kaloryferze
Jeśli inne metody nie wchodzą w grę, a pogoda nie rozpieszcza, by suszyć grzyby na słońcu - nawleczmy grzyby na nitkę i zawieśmy w pobliżu źródła ciepła. Pamiętajmy o zachowaniu odległości pomiędzy kawałkami.
Ususzone grzyby szybko chłoną wilgoć i zapachy. Najlepiej przełożyć je do szklanego słoika lub metalowej puszki. Przechowujemy je szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.