Aeropress, kawiarka czy drip? Podpowiadamy jak zaparzyć pyszną kawę we własnym domu!

Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? Nie ma znaczenia czy pijesz kawę czarną jak smoła, lub mleczną latte warto zadbać o odpowiednie jej przygotowanie.

Aeropress - wyjątkowe urządzenie dla pasjonatów kawy

Aeropress został stworzony przez miłośnika kawy, który poszukiwał urządzenia, które pozwoli mu cieszyć się w każdych warunkach. Alan Adler stworzył urządzenie dla siebie i nie spodziewał się jak dużą popularność zdobędzie na świecie. Obecnie corocznie odbywają się nawet mistrzostwa i wiele zawodów przyrządzania kawy w Aeropressie. 

Aeropress łączy w sobie metodę przelewową oraz ciśnieniową, dzięki temu ma w sobie trochę więcej mętności i kawowego charakteru niż kawa robiona np w dripie, ale może być również delikatniejsza niż kawa zrobiona w kawiarce. Jak wygląda proces parzenia kawy w Aeropressie? W całym urządzeniu nie ma żadnych zbędnych części lub ozdobników, a całe, dosyć proste urządzenie, jest starannie przemyślane. Zaparzacz do kawy składa się z trzech części: komory na wodę, komory na kawę oraz plastikowego tłoka i okrągłej podziurawionej nakrętki. Zmieloną kawę należy nasypać do komory, zalać gorącą wodą i po jakimś czasie przecisnąć gotowy napar do kubka. 

AeropressAeropress Fot. Pexels

Włoska kawiarka, by przygotować esencjonalną kawę

Kawiarka, nazywana również kafetierką lub mokką to mały sprzęt, który ma jedno zadanie - przygotować prawdziwie włoską, smaczną i esencjonalną kawę. 

Samo działanie kawiarki jest bardzo proste - dolną komorę należy napełnić wodą, a do sitka nasypać drobno zmieloną kawę. Następnie stawiamy urządzenie na płycie, palniku i pod wpływem ciepła wytworzone ciśnienie powoduje że zaparzona kawa wypływa do górnej części kawiarki. 

Ten rodzaj parzenia kawy jest bardzo podobny do kawy przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym.

KawiarkaKawiarka Fot. Pixabay

Drip - alternatywny sposób przygotowywania kawy

Drip to sposób na parzenie kawy, który pozwala na eksperymentowanie i odkrycie swojego ulubionego sposobu przygotowania aromatycznego, pobudzającego naparu.  

Drip to proste stożkowe naczynie bez dna, wykonane może być ze szkła, ceramiki, metalu a czasem nawet  z plastiku, do którego wkładamy filtry z nasypaną kawą, a następnie zalewamy wodą. Nazwa drip pochodzi od angielskiego słowa kapać - gdyż zaparzana kawa powoli skapuje do naczynia, na którym ustawiony jest drip. Kawa przygotowana w taki sposób jest delikatna, ale zawiera dużą ilość kofeiny, jednak nie wygląda ona jak znane nam espresso, w wyglądzie przypomina ona bardziej herbaciany napar. 

drip do kawydrip do kawy Fot. Pexels

Pyszna kawa wymaga odpowiedniego traktowaniaPyszna kawa wymaga odpowiedniego traktowania Fot. Pixabay

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.