Aeropress, kawiarka czy drip? Podpowiadamy jak zaparzyć pyszną kawę we własnym domu!

MATERIAŁ PROMOCYJNY
07.10.2022 08:01
Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznej kawy? Nie ma znaczenia czy pijesz kawę czarną jak smoła, lub mleczną latte warto zadbać o odpowiednie jej przygotowanie.

Aeropress - wyjątkowe urządzenie dla pasjonatów kawy

Aeropress został stworzony przez miłośnika kawy, który poszukiwał urządzenia, które pozwoli mu cieszyć się w każdych warunkach. Alan Adler stworzył urządzenie dla siebie i nie spodziewał się jak dużą popularność zdobędzie na świecie. Obecnie corocznie odbywają się nawet mistrzostwa i wiele zawodów przyrządzania kawy w Aeropressie. 

Aeropress łączy w sobie metodę przelewową oraz ciśnieniową, dzięki temu ma w sobie trochę więcej mętności i kawowego charakteru niż kawa robiona np w dripie, ale może być również delikatniejsza niż kawa zrobiona w kawiarce. Jak wygląda proces parzenia kawy w Aeropressie? W całym urządzeniu nie ma żadnych zbędnych części lub ozdobników, a całe, dosyć proste urządzenie, jest starannie przemyślane. Zaparzacz do kawy składa się z trzech części: komory na wodę, komory na kawę oraz plastikowego tłoka i okrągłej podziurawionej nakrętki. Zmieloną kawę należy nasypać do komory, zalać gorącą wodą i po jakimś czasie przecisnąć gotowy napar do kubka. 

AeropressAeropress Fot. Pexels

Włoska kawiarka, by przygotować esencjonalną kawę

Kawiarka, nazywana również kafetierką lub mokką to mały sprzęt, który ma jedno zadanie - przygotować prawdziwie włoską, smaczną i esencjonalną kawę. 

Samo działanie kawiarki jest bardzo proste - dolną komorę należy napełnić wodą, a do sitka nasypać drobno zmieloną kawę. Następnie stawiamy urządzenie na płycie, palniku i pod wpływem ciepła wytworzone ciśnienie powoduje że zaparzona kawa wypływa do górnej części kawiarki. 

Ten rodzaj parzenia kawy jest bardzo podobny do kawy przygotowywanej w ekspresie ciśnieniowym.

KawiarkaKawiarka Fot. Pixabay

Drip - alternatywny sposób przygotowywania kawy

Drip to sposób na parzenie kawy, który pozwala na eksperymentowanie i odkrycie swojego ulubionego sposobu przygotowania aromatycznego, pobudzającego naparu.  

Drip to proste stożkowe naczynie bez dna, wykonane może być ze szkła, ceramiki, metalu a czasem nawet  z plastiku, do którego wkładamy filtry z nasypaną kawą, a następnie zalewamy wodą. Nazwa drip pochodzi od angielskiego słowa kapać - gdyż zaparzana kawa powoli skapuje do naczynia, na którym ustawiony jest drip. Kawa przygotowana w taki sposób jest delikatna, ale zawiera dużą ilość kofeiny, jednak nie wygląda ona jak znane nam espresso, w wyglądzie przypomina ona bardziej herbaciany napar. 

drip do kawydrip do kawy Fot. Pexels

Pyszna kawa wymaga odpowiedniego traktowaniaPyszna kawa wymaga odpowiedniego traktowania Fot. Pixabay

Więcej o: