Akcesoria do gotowania na parze. Dzięki tym sprzętom jedzenie "robi się samo"

Przygotowywanie posiłków może zajmować sporo czasu w ciągu dnia, a dodatkowo może się to wydłużać gdy chcemy się zdrowo odżywiać i chcemy zmienić swoją dietę na lżejszą i pełną witamin.

Kultowy robot kuchenny w niskiej cenie

robotrobot fot. ceneo

Gdy chcemy się zdrowo odżywiać z pomocą przyjdą nam parowary, które pozwalają wydobyć z warzyw wszystko co najlepsze, zachowując jednocześnie wszystkie drogocenne witaminy. Parowar pozwala również oszczędzić czas w kuchni, dzięki kilku poziomom możemy jednocześnie przygotować nie tylko jeden rodzaj warzyw ale np rybę, lub ziemniaki.

Gotowanie na parze.Gotowanie na parze. Fot. Shutterstock

Garnek, parowar czy najprostsze sitko?

By gotować na parze możemy wybrać jedną z kilku metod. Najtańszym i prostym rozwiązaniem są metalowe lub bambusowe sitka. Sitka takie są poręczne i praktyczne, nie będą więc sprawiać problemu z przechowywaniem i zmieszczą się nawet w małej kuchni. Warto jednak dobrać pasującą pokrywkę, tak aby gotowanie było bardziej efektywne i mniej czasochłonne.

Drugim rozwiązaniem, które sprawi że gotowanie na parze będzie łatwiejsze są parowary, garnki do gotowania na parze. Zajmują zdecydowanie więcej miejsca niż sitko, jednak korzystając z niego codziennie jego przechowywanie nie będzie dla nas takim problemem. Garnki do gotowania na parze, to najczęściej stalowe lub ceramiczne garnki ułożone piętrowo, posiadają one dziurkowane dna i stawiamy je na dolnym garnku pełniącym rolę pojemnika na wodę. Dzięki kilku poziomom umożliwiają one gotowanie pełnowartościowego posiłku składającego się z kilku produktów. Warto sprawdzić jedynie czy wybrany model pasuje i będzie działał na naszej kuchence.

Garnki do gotowania na parzeGarnki do gotowania na parze fot. pixabay

Najprostszym i najbardziej ułatwiającym pracę urządzeniem jest parowar elektryczny, którego nie stawiamy na kuchence i możemy korzystać z niego wszędzie tam gdzie podepniemy go do prądu. Jego zaletą jest posiadanie programów gotowania, przeznaczonych do konkretnych produktów i dań, dzięki czemu wszystko robi on za nas.

Urządzenia do gotowania na parzeUrządzenia do gotowania na parze Fot. shutterstock

Dlaczego warto gotować na parze?

Produkty gotowane na parze zachowują około 50% więcej witamin i minerałów, niż podczas gotowania tradycyjnego. Parowary pozwalają zachować naturalny smak i aromat żywności, oraz wykluczają używanie dodatkowych tłuszczy. Dania gotowane na parze są lekkostrawne i pełne wartości odżywczych. 

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.