Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
By zadbać o żywotność czajnika konieczne jest jego odkamienianie Fot. Pixabay
Skąd się bierze kamień w czajniku? Kamień, czyli tak zwana twarda woda to obecne w wodzie związki magnezu i wapna, które pod wpływem wysokiej temperatury wytrącają się z wody i osiadają w naszych czajnikach. Kamień osadzający się w czajniku może powodować szybsze psucie się naszego sprzętu, dlatego warto zadbać o regularne odkamienianie.
Te domowe sposoby na pozbycie się kamienia z czajnika są proste i skuteczne!
1. Odkamienianie za pomocą octu
Często stosowaną metodą odkamieniania jest wykorzystanie octu, który należy rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:1 i zagotować, a następnie pozostawić w czajniku na minimum godzinę. By pozbyć się intensywnego zapachu octu, po zakończonym czyszczeniu należy kilkukrotnie zagotować wodę.
2. Usuwanie kamienia z czajnika z użyciem kwasku cytrynowego
Kwasek cytrynowy działa cuda w walce z kamieniem w czajniku. By pozbyć się kamienia wsyp około 3-4 łyżek kwasku cytrynowego do czajnika, zalej wodą i zagotuj. Po przegotowaniu pozostaw miksturę w czajniku na minimum dwie godziny a następnie przegotuj czystą wodę, by pozbyć się kamienia i kwaśnego smaku.
3. Jak odkamienić czajnik za pomocą skórek z ziemniaka?
Skórki od ziemniaka były stosowane już przez nasze babcie, by pozbyć się kamienia z czajnika. Na dno czajnika wystarczy wrzucić kilka obierek z ziemniaka, zalać wodą i zagotować. Jeśli za pierwszym razem kamień nie zejdzie, czynność można powtórzyć używając nowych obierek z ziemniaka.