Szklanki z podwójnym dnem - w nich kawa na dłużej pozostanie gorąca! Super prezent dla kawoszy!

Prawdziwi kawosze z pewnością docenią eleganckie szklanki z podwójnym dnem, które oprócz utrzymywania dłużej temperatury napoju, są również niezwykła ozdobą!

Szklanki z podwójnym dnem to tak na prawdę szklanki termiczne, które mają za zadanie zachować temperaturę napoju na dłużej. Dzięki podwójnej ściance, nawet gdy zostawisz szklankę na chwilę, twoja kawa pozostanie ciepła, a dodatkowo z pewnością nie poparzysz się trzymając taką szklankę. Podwójne ścianki tych szklanek nie odbierają ciepła , dzięki temu są neutralne w dotyku. 

Szklanki z podwójnym dnemSzklanki z podwójnym dnem Fot. Shopee

Szklanki termiczne powstawały pierwotnie ze szkła sodowo-wapniowego, jednak obecnie ich produkcja przebiega najczęściej ze szkła borowo-krzemowego. Szkło to jest niezwykle odporne na zmiany temperatury. Nawet gdy do gorącej kawy wrzucimy kostki lodu, szklanka nie pęknie. Szkło borowo-krzemowe jest bardzo lekkie i cienkie, przy czym jednocześnie jest niezwykle trwałe. 

Jakie są zalety szklanek z podwójnymi ściankami?

Szklanki termiczne z podwójnymi szklankami, wyróżniają się charakterystycznym wyglądem. Dwie warstwy szkła między, którymi pusta przestrzeń wypełniona jest powietrzem. Dzięki temu nasz kawowy napój wyjątkowo się prezentuje, szczególnie po dorzuceniu kilku kostek lodu. 

Dzięki zastosowaniu specyficznej budowy i odpowiedniego szkła, szklanki termiczne wytrzymują szeroki zakres temperatur od -20 do 230 stopni Celsjusza. Utrzymują one również temperaturę napojów dłużej niż tradycyjne filiżanki.

Szklanki z podwójnymi ściankami oprócz dużej wytrzymałości na zmiany temperatur charakteryzują się również dużą odpornością na obicia i wszelkiego rodzaju zarysowania. .

Szklanki z podwójnym dnem dłużej utrzymają temperaturę napojuSzklanki z podwójnym dnem dłużej utrzymają temperaturę napoju Fot Shutterstock

Większość dostępnych na rynku szklanek z podwójnymi ściankami wykonywanych jest ręcznie, dzięki odpowiedniemu wydmuchiwaniu, między warstwami szkła pozostaje pusta przestrzeń. Dzięki temu lepiej utrzymują one temperaturę, mają dobrą izolacyjność, a co równie ważne przyciągają wzrok i tworzą piękny efekt gdy kawa jakby zawisa centymetr nad blatem. 

Jak dobrać kształt filiżanki do rodzaju kawy?

Espresso tradycyjnie podajemy w najmniejszej filiżance, o pojemności maksymalnie 50 ml.

Latte, czyli kawę na bazie espresso, ale z dodatkiem dużej ilości mleka powinno podawać się w wysokich szklankach. Szklanka ta powinna mieć pojemność około 200-250 ml

Macchiato to kawa, która będzie wyglądać szczególnie efektownie w przezroczystej szklance z podwójnymi ściankami. Kawa ta w wysokiej, przezroczystej szklance będzie się świetnie prezentować ponieważ wyróżnia się trójwarstwową budową. 

Cappuccino – najczęściej podawane jest w małych filiżankach z uszkiem. Pojemność takich filiżanek wynosi zwykle do 190 ml.

Kawa w szklance z podwójnym dnemKawa w szklance z podwójnym dnem Fot. Shutterstock

Więcej o:
Copyright © Agora SA