Szkło to prawdziwa klasyka. Uniwersalny charakter szkła sprawia, że może ono gościć na Twoim stole pośród barwnych serwetek, różnorodnych dekoracji czy mocnych kolorów, które przyciągają wzrok. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej oryginalnego, wybierz szkło barwione lub udekorowane wzorem. Taka nieszablonowa odsłona szklanej tafli będzie nietuzinkową oprawą każdego spotkania, a napoje podane w szkle będą smakować gościom jeszcze bardziej.
Złote kieliszki wyglądają fenomenalnie!
To naczynie służące do przechowywania i podawania różnych trunków i napojów. Przypomina butelkę lub dzbanek. Karafki wykonuje się najczęściej ze szkła lub kryształu.
Karafki fot. Homla
Szklanki to must have kompletu naczyń w każdym domu. Podajemy w nich zimne i gorące napoje, a przede wszystkim - wodę. Dostępność różnych kształtów, kolorów i wzorów może przyprawić o zawrót głowy. Wysokie, smukłe i pękate, z przezroczystego lub kolorowego szkła, w stylu glamour albo minimalistycznym.
Szkło stołowe nie podlega tym samym regułom jak to, przeznaczone do alkoholu. Oprócz zwykłych szklanek do wody i napoi, wyróżniamy: szklanki do drinków, do whisky, kawy czy szklanki do koktajli.
Obecnie często spotykane rozwiązanie to szklanki do wody i napojów zachowane w takim samym stylu jak kieliszki do trunków. Szklanki są jedynie nieco większe, mają grubsze ścianki, a ich czasza pozostaje otwarta. Szklanki zajmują zwykle najwięcej miejsca w domowej szklanej kolekcji.
Szklanki fot. Homla
Większość współczesnych kieliszków wykonana jest ze szkła – zwykłego lub kryształowego. Standardowy kieliszek składa się z czaszy, nóżki i stopy. W zależności od rodzaju trunku stosuje się różne kieliszki.
Do szampanów i win musujących przeznaczone są kieliszki wysokie i wąskie, dzięki czemu trunek wolniej uwalnia bąbelki. Naczynia powinno napełniać się do 3/4 ich wysokości. Podawanie czerwonego wina wymaga kieliszków o czaszy większej niż do białego. Nóżka powinna umożliwiać pewne trzymanie kieliszka w dłoni, a stopka – jego stabilne odstawienie. Kieliszki do wódki są zazwyczaj pozbawione nóżki i stopy, mają za to grubsze dno. Koniaki i brandy serwuje się w naczyniach o pękatej czasze zwężającej się ku górze.
Szkło fot. Homla