Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską? Ten trik nic nie kosztuje, a sprawi, że będzie ozdobą świątecznego stołu!

Gwiazda betlejemska to dekoracyjna roślina o pięknie wybarwionych liściach. Niestety, bywa nieco kapryśna. Przy nieumiejętnym obchodzeniu się z nią, może nie dotrwać do świątecznych dni w idealnym stanie. Jak właściwie pielęgnować gwiazdę betlejemską? Podpowiadamy!

Gwiazda betlejemska - krótka charakterystyka 

Gwiazda betlejemska, a właściwie wilczomlecz piękny (z łac. Euphorbia pulcherrima) to popularna roślina doniczkowa. Ozdabia nasze stoły w okresie świątecznym. Zależnie od odmiany, liście (tzw. podkwiatki)  mogą być koloru czerwonego, białego, pomarańczowego czy różowego. Najbardziej powszechne u nas są zdecydowanie czerwone gatunki. Nie wszyscy wiedzą, że ojczyzną gwiazdy betlejemskiej jest Meksyk i Gwatemala. 

gwiazda betlejemskagwiazda betlejemska fot. pixabay

Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską?

Jeśli chcemy, aby nasza roślina była ozdobą świątecznego stołu, ale również dekorowała pomieszczenie po tym okresie, powinniśmy poznać wymagania naszej gwiazdy. 

Po pierwsze, powinniśmy zadbać o to, by roślina nie stała w wodzie. Jej nadmiar doprowadzi do gnicia korzeni i opadania liści. Sprawdzajmy co kilka dni ziemię i podlewajmy dopiero wtedy, gdy jest sucha. Warto sięgnąć po doniczkę z otworami, dzięki czemu nadmiar wody wycieknie. 

Kolejną kwestią ważną w pielęgnacji gwiazdy betlejemskiej jest nasłonecznienie. Nie ustawiajmy rośliny na mocno nasłonecznionym miejscu. Przeciągi nie wpływają na nią korzystnie, podobnie jak sąsiedztwo kaloryfera. Gorące i suche powietrze sprawia, że gubi liście. 

Warto poznać trik, który nic nie kosztuje, a sprawi, że gwiazda betlejemską będzie zachwycać barwnymi liści przed długi czas!

Jak to zrobić? Należy przykrywać ją przez kilkanaście godzin albo przechowywać w ciemnym pomieszczeniu, a zapewniać dostęp do światła przez pozostałe ok. 10 godzin. Dzięki indukcji świetlnej gwiazda betlejemska odwdzięczy się nam pięknym wyglądem na święta i jeszcze długo po nich!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.