Rhipsalis ze względu na swój charakterystyczny wygląd nazywany jest patyczakiem. To sukulent z rodziny kaktusowatych. Jego naturalnym środowiskiem jest Ameryka Północna i Południowa oraz Wyspy Karaibskie. Patyczak porasta rozwidlenia gałęzi drzew oraz fragmenty skalne nadmorskich klifów. Pędy patyczaka mogą osiągnąć długość nawet do 3 metrów. To właśnie one stanowią nietuzinkową dekorację wnętrz. Roślina fenomenalnie prezentuje się w podwieszonych doniczkach lub makramach. Młodsze okazy często wykorzystuje się w kompozycjach sadzonych w szklanych kulach.
Patyczak to kwiat doniczkowy niewymagający w uprawie.
Stanowisko i temperatura
Patyczak preferuje rozproszone światło słoneczne, źle znosi pełne nasłonecznienie. Nie lubi zbyt niskich temperatur. Najlepiej rośnie, gdy temperatura nie spada poniżej 16 st. C.
Podłoże
Ziemia dla Rhipsalisa powinna być dobrze przepuszczalna o kwaśnym pH (4,5). Można użyć gotowego podłoża do kaktusów.
Podlewanie
Roślina wymaga regularnego podlewania, ale niezbyt obfitego. Najlepiej przed podlaniem sprawdzić, czy wierzchnia warstwa podłoża przeschła, a dopiero wtedy przystąpić do czynności. Nadmierna ilość wody może przyczynić się do gnicia korzeni i zamierania pędów. Do nawadniania warto używać wody odstałej. Roślina lepiej roślinie, gdy wilgotność powietrza jest wysoka, dlatego warto ją zraszać. W lecie można wystawić patyczaka na zewnątrz, pamiętając, by nie narażać go na bezpośrednie promienie słońca.
Nawożenie
Patyczaki nawozimy od wiosny do lata, używając nawozów przeznaczonych dla kaktusów.