Rzeżucha jest bardzo prosta w uprawie, a jej główną zaletą jest to, że możemy ją zasiać niezależnie od pory roku. Wystarczy kupić nasiona i przygotować odpowiednie miejsce. Dzięki temu szybko rozpoczniemy hodowlę tej niezwykle zdrowej rośliny.
By cieszyć się zdrową, zieloną przekąską, potrzebujesz:
Przygotowany płaski pojemnik wyłóż watą kosmetyczną, a następnie nasącz watę wodą.
Na tak przygotowane podłoże wysiej dosyć gęsto nasiona rzeżuchy.
Dociśnij delikatnie ziarenka do podłoża i pamiętaj o regularnym zraszaniu.
Zraszanie nasion jest bardzo ważne, w przeciwnym razie ulegną wyschnięciu i nie wyrosną.
Rzeżucha znana jest już od starożytności, wykorzystywana była w Grecji i Rzymie jako środek pobudzający. Wierzono również, że może wpływać pozytywnie na urodę i regulować zaburzenia tarczycy.
Rzeżucha zwana jest również jako pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.) i pochodzi z północno-wschodniej Afryki.
Współcześnie wiemy, że świeże liście rzeżuchy są źródłem wielu witamin i minerałów. Spożywając rzeżuchę dostarczamy naszemu organizmowi takie witaminy jak C, B, A, K i E, ale także żelazo i wapń.
Zawiera ona również znaczne ilości fosforu, cynku, selenu, magnezu, jodu i wielu innych ważnych dla organizmu pierwiastków.