Ogórki potrzebują ciepła do kiełkowania i wzrostu. Sadzonki wschodzą w temperaturze 16°C, a temperatura wymagana do trwałego wzrostu siewek to 20-25°C. Jeśli jej wartość spadnie do 13°C, rozwój roślin zostanie zahamowany. Dlatego w uprawie amatorskiej lepsze efekty można uzyskać produkując ogórki z rozsady, niż wysiewając je do gruntu. Sadzonki wysiewamy na przepuszczalne i nieprzesychające podłoże, najlepiej mieszankę gleby z torfem. Sadzonki potrzebują przewiewnej, ciepłej i wilgotnej gleby o pH 6,0-7,2.
Koniec maja i początek czerwca to odpowiednie okresy do siewu ogórków, kiedy średnia temperatura wynosi 15-16°C. Zalecana rozstawa to 80 x 100 cm dla ogórków gruntowych i 50-80 x 100 cm dla odmian pnących. Nasiona wysiewamy w wilgotną glebę na głębokość około 2 cm, pojedynczo lub w gniazdach po 2-3 sztuki.
Sadzonki ogórków sadzimy pod koniec kwietnia. Po pojawieniu się liści zwiększamy ekspozycję rośliny na światło i dbamy o to, aby podłoże było zawsze wilgotne. W celu zapewnienia sadzonkom jak najlepszych warunków wzrostu konieczne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury – w ciągu dnia powinna wynosić 20-25°C, a w nocy nie mniej niż 16°C. Takie warunki najłatwiej uzyskać w szklarniach, inspektach czy tunelach. Ogórki przesadzamy, gdy wyrosną 2-3 liście i osiągną wysokość 15-30 cm, ale nie wcześniej niż w trzeciej dekadzie maja.