Czym jest trójkąt roboczy? Poznaj zasady ergonomii w kuchni

Zasada trójkąta roboczego w kuchni polega na zoptymalizowaniu układu kuchennych urządzeń, tak aby tworzyły one trójkąt, który ułatwi wykonywanie czynności kuchennych. Trójkąt ten składa się z trzech głównych stref roboczych: miejsca do przechowywania, gotowania i zlewu.

Odpowiednio zaprojektowana kuchnia z trójkątem roboczym ułatwi codzienne gotowanieOdpowiednio zaprojektowana kuchnia z trójkątem roboczym ułatwi codzienne gotowanie Fot. Unsplash

Zasada trójkąta roboczego zakłada, że urządzenia te powinny być ustawione w taki sposób, aby minimalizować konieczność przemieszczania się pomiędzy nimi podczas gotowania. Dzięki temu kucharz ma łatwiejszy dostęp do niezbędnych produktów i narzędzi, co przyspiesza i ułatwia przygotowywanie posiłków.

 Na przykład, jeśli chcemy zaplanować naszą kuchnię zgodnie z zasadą trójkąta roboczego, to kuchenka, zlew i lodówka powinny być ustawione w taki sposób, aby tworzyć trójkąt, którego każdy bok ma długość od 1,2 m do 2,7 m. Optymalna odległość pomiędzy urządzeniami powinna wynosić od 1,2 m do 2,7 m, aby umożliwić swobodne poruszanie się po kuchni, ale jednocześnie utrzymać minimalną ilość przemieszczania się między strefami roboczymi.

Gotowanie w dobrze zaplanowanej kuchni to czysta przyjemnośćGotowanie w dobrze zaplanowanej kuchni to czysta przyjemność Fot. Unsplash

Zasady trójkąta roboczego w kuchni to:

  • Minimalizacja przemieszczania się pomiędzy strefami roboczymi: trójkąt roboczy powinien być ustawiony tak, aby minimalizować liczbę kroków między strefami roboczymi, co pozwoli na oszczędzenie czasu i wysiłku podczas gotowania.
  • Optymalna odległość między urządzeniami: odległość między każdą parą urządzeń w trójkącie roboczym powinna wynosić od 1,2 do 2,7 metra. Dzięki temu będzie można swobodnie poruszać się po kuchni, ale jednocześnie minimalizować przemieszczanie się między strefami roboczymi.
  • Unikanie przecięcia trójkąta przez ciągi komunikacyjne: trójkąt roboczy powinien być ustawiony w taki sposób, aby nie przecinać go ciągi komunikacyjne, takie jak drzwi lub wejścia do kuchni.
  • Odpowiednia wielkość kuchni: zasada trójkąta roboczego jest najbardziej skuteczna w kuchniach o odpowiedniej wielkości. W mniejszych kuchniach może być trudno osiągnąć optymalną odległość między urządzeniami, co może utrudniać pracę w kuchni.
  • Urządzenia: urządzenia powinny być ustawione w taki sposób, aby nie przeszkadzać sobie nawzajem w czasie pracy. Na przykład, drzwi lodówki nie powinny blokować drogi między zlewem a kuchenką.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.