Uprawa pomidorów to wielce satysfakcjonujące zajęcie, jednak również nie lada wyzwanie. Zanim będziemy cieszyć się owocami własnych plonów trzeba włożyć sporo wysiłku w ich pielęgnację. Pomidory to rośliny bardzo żarłoczne, ale i podatne na szkodniki i choroby, dlatego też tak ważne jest ich wzmocnienie poprzez nawożenie. Nawóz z goździków to niemal płynne złoto dla kondycji krzaczków.
Niebawem nastanie najlepsza pora na wysadzanie pomidorów do gruntu, a jeśli mamy planujemy hodowlę balkonową, to warto powoli hartować sadzonki, ażeby przyzwyczajać je do temperatury na zewnątrz. Przed tym warto pamiętać, że sadzonki trzeba zakopać dosyć głęboko, ażeby wzmocnić system korzeniowy i łodygę. Odmiany wysokie potrzebują podpórek i wiązania, a karłowatym idealne do uprawy doniczkowej wystarczy niewielka drabinka. Donice powinny mieć minimum 5 litrów pojemności. Najważniejszą czynnością jest jednak nawożenie, które nie tylko potęguje plony, ale i uodparnia roślinę na choroby.
Istnieje sporo nawozów mineralnych, które stanowią gotową mieszankę minerałów potrzebnych pomidorom. Możemy również przetestować domowe, bezpieczne nawozy, które z łatwością przygotujemy. Co więcej, będzie to również efektywne wykorzystanie resztek kuchennych. Cennym nawozem naturalnym będzie wywar z goździków i łusek cebuli. Równie wartościowy jest nawóz z drożdży. Wystarczy rozpuścić 10 g świeżych drożdży w 1 l ciepłej wody. Po godzinie nawóz jest gotowy i nie wymaga już żadnego rozcieńczania. Możemy stosować go co 2 tygodnie. Ten roztwór pobudza pomidory do intensywniejszego kwitnienia, a także chroni przed różnymi chorobami.
Zobacz też: Minimalizm lat 90. znowu na topie. Wystarczy spojrzeć na tę modną spódnicę