Niestety, gdy tylko mrówki uznają naszą kuchnię za atrakcyjne miejsce, to bardzo szybko ją kolonizują i nie chcą jej opuścić. To miejsce, w którym przygotowujemy posiłki, dlatego też wiele osób ma opory przed silnymi środkami owadobójczymi. Warto najpierw wziąć pod uwagę naturalne metody zwalczania mrówek, zupełnie neutralne dla naszego pożywienia.
Zacznijmy od prewencji, bo to najlepszy moment na nią. Pamiętajmy, że owoce czy też cukier pozostawione na wierzchu to niezwykły wabik na mrówki, dlatego też warto szybko je schować np. do lodówki. A gdy już mrówki pojawią się, to należy podejść do tej kwestii metodycznie, gdyż wytyczają szlak, który jest sygnałem dla innych mrówek.
Ów szlak przerwie "oprysk" wody z cytryną, której zapach odstrasza mrówki. Spryskiwanie trzeba powtórzyć kilka razy. Podobnie ma mrówki działa napar z czosnku, którego zapachu mrówki wręcz nie znoszą. Kilka obranych ząbków zalewamy 1 l wody, odstawiamy na dobę, a później przecieramy miejsce szlaku.
Jeszcze bardziej radykalnym sposobem jest zupełnie niepozorna skórka z pomarańczy. Nęci te owady, jednak ma działanie toksyczne. Jeśli rozrzucimy ją na szlaku mrówek, to zaniosą je do gniazda, ale niedługo zatruje całe mrowisko. Podobnie zadziała suchy ryż. Mrówki podobnie jak i z pomarańczą zaniosą ziarna do mrowiska, a tam zacznie on fermentować, pleśnieć. Pleśń jest dla nich zabójcza.
Zobacz też: Według stylisty gwiazd to największy paznokciowy trend na wiosnę! Banalne do odtworzenia w domu