Skrzyp polny zazwyczaj traktujemy jako chwast, ale to równocześnie bardzo pożyteczna roślina o szerokim zastosowaniu. Poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry, a także wykorzystywana jest w zielarstwie do leczenia różnych schorzeń. Nas jednak interesuje przede wszystkim zastosowanie skrzypu w ogrodnictwie. To jedna z kilku roślin, z których można zrobić pełną dobrych składników gnojówkę oraz wywar. Jak wygląda skrzyp polny? Przede wszystkim warto wiedzieć, że są pędy zarodnionośne i płonne skrzypu, a nas interesują tylko płonne. Są bardzo charakterystyczne, mają cienkie, zielone łodygi, z których wyrastają prostopadle cieniutkie listki. Można je porównać np. do choinki.
Skrzyp polny bogaty jest w takie składniki jak: krzemionka (wspiera rozwój korzeni, chroni przed chorobami), flawonoidy, saponiny, azot, fosfor, potas i wiele innych. To sprawia, że skrzyp polny połączony z wodą jest bardzo cenną odżywką, ale nie tylko. Nawóz ze skrzypu wzmacnia rośliny, dzięki czemu są bardziej odporne na choroby grzybowe.
Czytaj też: Jak pielęgnować lak pospolity? Pamiętaj o tych zasadach, a obsypie się kwiatami
Wykonanie gnojówki ze skrzypu jest szalenie proste. Kolejną zaletą tej mieszanki jest, że nie ma nieprzyjemnego zapachu (w przeciwieństwie do np. gnojówki z pokrzywy). Co jest potrzebne do zrobienia nawozu ze skrzypu? 1 kg świeżego skrzypu oraz 10 litrów wody. Skrzyp zalewamy wodą. Następnie odstawiamy wiaderko do cienistego lub półcienistego miejsca. Po ok. 3 tygodniach nawóz jest gotowy (nie pieni się), choć czasem następuje to wcześniej, gdy dni są upalne i fermentacja przebiega szybciej.
Przed zastosowaniem nawozu, trzeba gnojówkę rozcieńczyć. Robimy to w proporcji 1:5, np. 1 litr gnojówki i 5 litrów wody. Tak przygotowaną mieszanką można podlewać kwiaty, trawnik, a także warzywa oraz rośliny wytwarzające owoce. Dzięki nawozowi będą wzmocnione i mniej podatne na choroby.
Czytaj też: To jedna z najciekawszych roślin doniczkowych, choć jest mało znana. Jak ją pielęgnować?
Mieszankę wody i skrzypu można też stosować w formie oprysku. Skrzyp jest nieoceniony w walce ze szkodnikami. Działa m.in. na mszycę, przędziorki, tarczniki. Do opryskiwania roślin tworzymy taką samą mieszankę jak powyżej (1 kg skrzypu i 10 litrów wody). Różnica jest jednak taka, że nie musimy tak długo czekać. Zazwyczaj już po 7 dniach gnojówka zaczyna lekko fermentować i wtedy jest dobra do stworzenia oprysku. Trzeba ją mocno rozcieńczyć, w proporcji 1:50, czyli np. na 0,25 litra mieszanki ze skrzypem użyj 12,5 litra wody. Taką mieszanką opryskujemy rośliny.
Sprawdź też: Jakie paznokcie na lato 2023? Postaw na te, jeśli kochasz wzorki. Są łatwe w wykonaniu, a szalenie efektowne