Fusy po kawie mają cały wachlarz zastosowań. Świetnie sprawdzają się jako peeling do ciała, a także skóry głowy. Furorę zrobił pomysł na domowy nawóz z fusów kawy, ponieważ jest to skarbnica mikroelementów, za którą rośliny będą bardzo wdzięczne. Jak się okazuje, fusy po herbacie również możemy wykorzystać w świecie roślin.
Ten jakże lubiany napój oprócz smaku ma również korzyści zdrowotne, szczególnie w przypadku zielonej herbaty, która uchodzi za potężny antyoksydant. Według najnowszych badań herbata parzona do 3 minut ma właściwości pobudzające, natomiast powyżej uspokajające. Nam wydaje się, że zielona herbata po jednokrotnym zaparzeniu traci smak i właściwości, jednak badacze donoszą, że warto zaparzyć ją ponownie, ponieważ dalej wykazuje korzyści i walory smakowe. Po zaparzeniu fusy z herbaty możemy wykorzystać to przygotowania domowego nawozu, albo składniku kompostu.
Zobacz też: Zamiast wybrać jeden styl, poszli na kompromis. Renowacja kamienicy w Łodzi budzi kontrowersje
Rośliny ogrodowe cenią sobie takie pierwiastki jak azot, wapń, fosfor, fluor i magnez. I wszystkie one zawarte w fusach. Szczególnie dobrze na taki nawóz zareagują paprocie, hortensje, róże i azalie, które lubią lekko zakwaszoną glebę.
Przygotowanie nawozu jest banalnie proste, wystarczy zalać fusy ponownie miękką wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzamy fusy i podlewamy rośliny. Uwaga! Fusy po słodzonej herbacie nie nadają się do użycia, ponieważ mogą powodować choroby grzybowe.
Zobacz też: Trend na te usta wylansowała Emily Ratajkowski! Poppy lips hitem makijażu na lato 2023