Przechowywanie w kuchni. Pojemniki na żywność pomogą ci w utrzymaniu porządku!

Dobre zagospodarowanie blatu, szafek i każdej szuflady jest kluczem do utrzymania porządku w kuchni. Wprowadź ład i wygodę do swojego pomieszczenia kuchennego od zaraz, nie wydając przy tym fortuny! Gotowy na zmiany?

Pojemniki na żywność

Przyrządzając posiłki w domowym zaciszu, często nie wiesz, co zrobić ze zbyt dużą ilością jedzenia. To samo dotyczy także porządkowania kuchennych zapasów po wizycie gości czy rodzinnej imprezie. Świetnym rozwiązaniem są tutaj pojemniki na żywność. Dobieraj ich wielkość do swoich potrzeb, kompletując sprytny zestaw kuchennych pomocników. Pojemniki na jedzenie to także prosty sposób na przechowywanie żywności w lodówce – wędliny, ser, owoce i warzywa oraz słodkie przekąski pozostaną o wiele dłużej przydatne do spożycia, jeśli będą trzymane w tego typu pojemnikach. Różnorodne kształty, praktyczne pojemności oraz różne wersje kolorystyczne sprawią, że na pewno znajdziesz te, które sprawdzą się w twojej kuchni najlepiej. Wykorzystując pojemniki, nauczysz się sprytnie przechowywać jedzenie.

Ppjemniki na żywnośćPpjemniki na żywność fot. Agata Meble

Porządek w każdej szufladzie

W twojej kuchni panuje często bałagan, a znalezienie przyprawy do mięsa czy makaronu w stercie opakowań graniczy z cudem? Powiedz temu dość i zaprzyjaźnij się z pojemnikami na żywność. Przechowasz w nich przyprawy, makaron, ryż czy różnego rodzaju kasze – sprawdzą się idealnie i pomogą ci opanować bałagan. Pojemniki plastikowe na żywność, a także szklane słoiki i chlebaki sprawią, że organizacja w twojej kuchni będzie godna podziwu. Zaplanuj dobrze przestrzeń w każdej kuchennej szafce i na blacie z wykorzystaniem sprytnych akcesoriów – przekonaj się, że dobra organizacja nie wymaga wielu poświęceń, a uporządkowana kuchnia to o wiele bardziej praktyczne i przyjemne miejsce.

PrzyprawnikiPrzyprawniki fot. Agata Meble



Przechowywanie pieczywa

Pieczywo to produkt spożywczy, który bardzo szybko traci swoje walory, zwłaszcza kiedy nie jest odpowiednio przechowywane. Nadmierne wysuszanie, pleśń, czerstwienie i utrata chrupkości to cechy, które powstają na skutek niewłaściwej cyrkulacji powietrza – zbyt duży dostęp do powietrza powoduje wysychanie chleba, natomiast zbyt mały sprzyja pojawianiu się na nim pleśni. Przechowywanie pieczywa w woreczkach foliowych lub pozostawianie go swobodnie na blacie kuchennym nie jest więc dobrym pomysłem. Dużo lepiej sprawdzają się chlebaki na pieczywo, w których można umieścić dowolny rodzaj artykułów piekarniczych i cieszyć się ich przedłużoną świeżością.

ChlebakiChlebaki fot. Agata Meble

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.