Tę roślinę zna każdy, ale mało kto wie o jej właściwościach. Wykorzystasz ją w kuchni

Mniszek lekarski od lat cieszy się popularnością w polskich domach jako zbawienny składnik w kuchni i lecznictwie. Jego obecność w ogrodzie to uroczy akcent dla ogrodników!

Mniszek lekarski, popularnie znany jako mniszek, dmuchawiec, czy też mlecz, to roślina z rodziny astrowatych (asteraceae). Rozpowszechniony na całym świecie, jest spotykany na łąkach, pastwiskach, skrajach lasów, w miejskich parkach, jak i naszych domowych ogrodach. Chociaż przez wielu postrzegany jest jako chwast, jest jedną z najbardziej niedocenianych i wartościowych roślin dzikich. Co warto o nim wiedzieć i jak go wykorzystać? Podpowiadamy poniżej!

Mniszek lekarski, czyli zwykła, niezwykła roślina

Mniszek lekarski charakteryzuje się wyjątkowo żółtymi kwiatami, które przypominają promienie słońca. Rozwijają się one na wysokich, sztywnych łodygach, które podczas dojrzewania owoców przekształcają się w delikatne puchowe kulki, zwane spopielcem. Te kulki to nasiona, które roznoszone przez wiatr w charakterystyczny sposób – w formie dmuchawców – wprowadzają mniszek na nowe tereny.

Od wieków mniszek lekarski jest ceniony za swoje właściwości lecznicze i zdrowotne. Wiele ludzi korzysta z niego jako z naturalnej formy wsparcia dla organizmu. Mniszek zawiera wiele cennych składników, takich jak witaminy (A, C, K i B), minerały (żelazo, magnez, potas) oraz przeciwutleniacze, które wpływają korzystnie na zdrowie i samopoczucie.

Czytaj też: Jak przycinać róże, aby zawsze pięknie rosły? Znamy niezawodną technikę

Jak działa na nas mniszek lekarski?

Mniszek ma właściwości moczopędne, co wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Pomaga również w oczyszczaniu wątroby i nerek. Natomiast liście mniszka lekarskiego zawierają gorzkie związki, które ułatwiają trawienie. A dzięki obecności witaminy C i przeciwutleniaczy, mniszek pomaga wzmocnić układ odpornościowy, chroniąc organizm przed infekcjami i chorobami.

Jak wykorzystać go w kuchni? To bardzo proste! Młode liście mniszka można dodać do sałatek, zup lub soków, nadając im lekko gorzkawy smak, podobny do rukoli. Z kolei spopielce można wykorzystać do przyrządzenia mniszkowego syropu lub herbaty.

Więcej o:
Copyright © Agora SA