Piwonia chińska (Paeonia lactiflora) to roślina pochodząca z Azji Wschodniej, znana również jako "królowa jesieni" ze względu na swoje piękne, duże kwiaty i okazałe liście. Kwitnie na przełomie wiosny i lata, ale właśnie teraz, w okresie jesiennym, możemy zacząć myśleć o jej sadzeniu i pielęgnacji. Jak to wygląda w praktyce? Zobacz poniżej!
Piwonie chińskie najlepiej rosną w miejscach dobrze oświetlonych, ale chronionych przed bezpośrednim słońcem południowym. Gleba powinna być żyzna, przepuszczalna i lekko kwasowa. Przed sadzeniem upewnij się, że gleba jest dobrze nawożona i luźna. Dodaj kompost lub obornik, aby poprawić strukturę gleby.
Sprawdź: 6 kroków do aranżacji wnętrza w duńskim stylu hygge. Przytulny dom na jesień 2023
Piwonie chińskie można kupić jako sadzonki lub same korzenie. Sadzonki są gotowe do uprawy, podczas gdy korzenie wymagają trochę więcej pracy. Wybierając korzenie, upewnij się, że mają zdrowe pędy i nie wykazują oznak chorób. Sadzonkę lub korzenie piwonii chińskiej sadzimy na głębokości około 5–7 cm. Upewnij się, że miejsce sadzenia jest dobrze nawilżone. Po posadzeniu obficie podlej roślinę i utrzymuj glebę wilgotną przez pierwszy sezon wzrostu.
Czytaj też: Roślina, która przynosi szczęście? Posadź w ogrodzie lub na balkonie i patrz, jak dzieje się magia
Wiosną i latem można nawozić piwonie chińskie nawozem wieloskładnikowym o równoważonym składzie. Pamiętaj jednak, aby nie nawozić ich jesienią, aby nie pobudzać nadmiernego wzrostu, który może być narażony na zimowe mrozy.
Piwonie chińskie są stosunkowo odporne na choroby, ale warto monitorować rośliny pod kątem ewentualnych objawów i reagować szybko, jeśli pojawią się problemy. Z kolei przycinanie piwonii chińskich nie jest konieczne, ale usuwaj uschnięte lub chore pędy, aby zachować estetykę rośliny.