Garnki żeliwne kochały nasze babcie, a teraz nasze pokolenie docenia ich walory. Żeliwo znane jest z doskonałej zdolności magazynowania ciepła. Takie garnki zapewniają równomierne i stopniowe gotowanie, co pozwala na uzyskanie idealnie przyrządzonych dań. Eleganckie wykończenie z zielonej oraz burgundowej emalii doda stylu i koloru do twojej kuchni. Unikatowy proces oksydowania powierzchni żeliwa zwiększa jego odporność na rdzewienie, zapewniając długotrwałe i bezpieczne użytkowanie. Naczynia te przystosowane są do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych, co czyni ją uniwersalnym wyborem dla każdej kuchni.
Garnki różnią się od siebie ze względu na różne parametry - materiał wykonania, rozmiar, przeznaczenie, funkcje. Popularnym wyborem są naczynia do gotowania ze stali nierdzewnej. Uważane są za trwałe, uniwersalne, a ich ceny są dość przystępne. Dla miłośników tradycyjnych rozwiązań garnki żeliwne, które dobrze utrzymują ciepło, sprawdzając się przy długotrwałym duszeniu potraw. Jeśli mamy w kuchni kuchenkę indukcyjną, warto upewnić się, że że garnek jest do niej przeznaczony. Warte uwagi są także modele z powłokami - granitową oraz tytanową.
Oprócz klasycznych garnków do gotowania na rynku dostępne są także modele z ciekawymi funkcjami, np. model z koszem do gotowania szparagów i spaghetti czy garnek z koszykiem do smażenia. Te garnki to połączenie nowoczesności, najwyższej jakości wykonania oraz funkcjonalności. Specjalny koszyk z uchwytem do smażenia i gotowania znacznie ułatwia przygotowywanie potraw. Warto wybierać modele praktyczne - przystosowane do wszystkich rodzajów kuchenek, w tym indukcyjnych.